print sitemap zoeken disclaimer contact

Rechtspraak

Advies auto van de zaak?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

Discussie over bijtelling?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Bezwaarprocedure inzake auto van de zaak?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Meerdere auto's van de zaak?

Vraag vrijblijvend advies

Klik hier

Rittenadministratie is vernietigd  

Een woedende vrouw heeft de kilometeradministratie van haar man verscheurd. De man kan hierdoor niet aantonen dat hij minder dan 500 kilometer met de auto van de zaak heeft gereden. En toen? Bijtelling en boete 10%, aldus het Gerechtshof en de Hoge Raad.

Procedure rechtbank inzake rittenregistratie

Een werknemer die een auto van de zaak rijdt is door de rechtbank in het ongelijk gesteld in een kwestie waarbij een rittenregistratie niet aan de vereisten voldeed. Volgens de rechtbank moet de rittenregistratie de volgende onderdelen bevatten:

  1. merk, type en kenteken auto
  2. periode ter beschikking stelling van de auto
  3. per rit : (a) datum (b) begin en eindstand (c) beginadres (d) eindadres (e) gereden route indien deze afwijkt van meest gebruikelijke route (f) karakter van de rit (prive of zakelijk).

In deze procedure stond centraal dat de adressen van de bestemmingen ontbraken en de vertrekpunten (beginadres) soms ook. Tevens is niet gemeld dat er soms een afwijkende route is gereden (en waarom). Tevens wijken de kilometerstanden op de garage bonnen af van de kilometerstanden in de rittenregistratie.

Hoge Raad 14 juni 2013, auto van de zaak

De heer X is journalist en rijdt een auto van de zaak van zijn werkgever. Hij heeft een verklaring voor geen privégebruik ingevuld. Er is een kilometeradministratie op papier en op de laptop. De partner van de heer X is ziek en heeft tijdens een woedeaanval de administratie vernietigd en de PC kapot gemaakt. Gevolg: de administratie is weg. Over 2008 en 2009 wordt een naheffingsaanslag en een boete van 50% opgelegd. Het Gerechtshof heeft de boete verminderd van 50% tot 10% omdat er geen sprake is van opzet maar van grove schuld. De Hoge Raad is het met het Gerechtshof eens.

Bron

Hoge Raad 14 juni 2013 Auto van de Zaak

Meer weten van rittenadministratie is vernietigd

Deel deze pagina

Laatste update op 09-01-2023
Artikel gemaakt op 02-07-2013
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. en of haar vestingen/ deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Auto van de zaak Rechtspraak Rittenadministratie is vernietigd

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap