print sitemap zoeken disclaimer contact

Rechtspraak

Advies auto van de zaak?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

Discussie over bijtelling?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Bezwaarprocedure inzake auto van de zaak?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Meerdere auto's van de zaak?

Vraag vrijblijvend advies

Klik hier

Auto van de zaak huren tijdens vakantie

Henk is in dienstbetrekking bij X B.V. Henk heeft de beschikking over een auto van de zaak die hij zowel privé als zakelijk gebruikt. Er is een zogenaamde verklaring geen privégebruik auto van de zaak aangevraagd. Er wordt geen loonheffing ingehouden omdat er per jaar minder dan 500 kilometer privé met de auto van de zaak wordt gereden. Voor de vakantie maakt Henk ook gebruik van dezelfde auto, deze wordt privé door hem gehuurd. De vraag is of deze opzet werkt. De rechter en Belastingdienst vinden van niet.

Procedure over huren auto van de zaak

Henk houdt zich keurig aan de regels. Alleen voor de vakantieperiode kiest hij een creatieve oplossing. Hij rijdt met de auto van de zaak die hij privé heeft gehuurd van zijn werkgever, hiermee zou het een privé auto zijn waarmee Henk op vakantie gaat. Er worden huurovereenkomsten opgesteld, de vergoeding bedraagt € 1.150 voor 2011, € 700 voor 2012 en € 450 voor 2013. De overeenkomsten worden door beide partijen ondertekend (over 2013 enkel door Henk). Volgens het Gerechtshof moeten de kilometers tijdens de vakantieperiode worden gezien als privékilometers en kan de vergoeding die wordt betaald (met als titel huur) in mindering worden gebracht op de bijtelling. De belasting (loonheffing) kan worden nageheven bij de werkgever en bij Henk.

Noot fiscaal jurist

Henk had er beter voor kunnen kiezen om via de dealer een auto te huren, hiermee had hij het probleem eenvoudig kunnen voorkomen. Waarom het Gerechtshof de huurovereenkomsten opzij legt volgt onvoldoende uit de uitspraak. Cassatie is in deze zitting aan te bevelen en zal wellicht meer duidelijkheid opleveren.

Bron auto van de zaak en huur

Gerechtshof Arnhem - Leeuwarden 20 september 2016 (ECLI NL GHARL 2016 7593).

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Auto van de zaak Rechtspraak Auto van de zaak huren tijdens vakantie

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap