Actueel fiscaal nieuws over Corona

print sitemap zoeken disclaimer contact

Vacatures
U bevindt zich hier : Fiscale tips Auto van de zaak Rechtspraak Auto van de zaak huren tijdens vakantie

Rechtspraak

Auto van de zaak huren tijdens vakantie

Henk is in dienstbetrekking bij X B.V. Henk heeft de beschikking over een auto van de zaak die hij zowel privé als zakelijk gebruikt. Er is een zogenaamde verklaring geen privégebruik auto van de zaak aangevraagd. Er wordt geen loonheffing ingehouden omdat er per jaar minder dan 500 kilometer privé met de auto van de zaak wordt gereden. Voor de vakantie maakt Henk ook gebruik van dezelfde auto, deze wordt privé door hem gehuurd. De vraag is of deze opzet werkt. De rechter en Belastingdienst vinden van niet.

Procedure over huren auto van de zaak

Henk houdt zich keurig aan de regels. Alleen voor de vakantieperiode kiest hij een creatieve oplossing. Hij rijdt met de auto van de zaak die hij privé heeft gehuurd van zijn werkgever, hiermee zou het een privé auto zijn waarmee Henk op vakantie gaat. Er worden huurovereenkomsten opgesteld, de vergoeding bedraagt € 1.150 voor 2011, € 700 voor 2012 en € 450 voor 2013. De overeenkomsten worden door beide partijen ondertekend (over 2013 enkel door Henk). Volgens het Gerechtshof moeten de kilometers tijdens de vakantieperiode worden gezien als privékilometers en kan de vergoeding die wordt betaald (met als titel huur) in mindering worden gebracht op de bijtelling. De belasting (loonheffing) kan worden nageheven bij de werkgever en bij Henk.

Noot fiscaal jurist

Henk had er beter voor kunnen kiezen om via de dealer een auto te huren, hiermee had hij het probleem eenvoudig kunnen voorkomen. Waarom het Gerechtshof de huurovereenkomsten opzij legt volgt onvoldoende uit de uitspraak. Cassatie is in deze zitting aan te bevelen en zal wellicht meer duidelijkheid opleveren.

Bron auto van de zaak en huur

Gerechtshof Arnhem - Leeuwarden 20 september 2016 (ECLI NL GHARL 2016 7593).


Auteur(s) van auto van de zaak huren tijdens vakantie


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Laatste update : 28-01-2019
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. en of haar vestingen/ deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.

Deel deze pagina

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap