Volg ons op:

Fiscale tips

Twitter Updates

Schriftelijke vastlegging verbod op privégebruik

Schriftelijke vastlegging verbod privégebruik is noodzakelijk als u geen bijtelling wilt toepassen over een auto van de zaak. Een ondernemer (hovenier) stelde een bedrijfsbus ter beschikking aan zijn werknemer. Er is geen beschikking "geen privégebruik" aanwezig. De werkgever / ondernemer heeft de werknemer uitdrukkelijk laten weten dat de bedrijfsbus niet privé mag worden gebruikt. Dit is niet schriftelijk vastgelegd. De rechter kan het daarom niet toetsen / vaststellen. De overeenkomst had moeten worden opgesteld en moet bij de loonadministratie worden bewaard. Conclusie: bijtelling (geen boete).

Gebruik bedrijfsauto en bijtelling

Een auto op grijs kenteken wil feitelijk zeggen dat de auto aan bepaalde eisen voldoet waardoor het een bedrijfsauto is. Er hoeft dan geen BPM te worden betaald bij de aanschaf en soms geldt een lager MRB-tarief. Voor een bedrijfsbus of auto op grijs kenteken in de volksmond gelden voor de bijtelling dezelfde regels als voor een normale personenauto. De cataloguswaarde is ook gelijk (dus vermeerderen met BPM en BTW). Voor bedrijfsbussen van vóór 1 juli 2005 geldt een lagere cataloguswaarde (exclusief BPM). Voor bedrijfsbussen ouder dan 15 jaar geldt een bijtelling van 35% over de dagwaarde (en dus niet de cataloguswaarde).

Verklaring geen privégebruik

Als werknemer kunt u een verklaring geen privégebruik aanvragen en afgeven aan uw werkgever. Uw werkgever zal dan de bijtelling achterwege laten. U moet dan nog steeds een sluitende kilometeradministratie bijhouden om dit achteraf aan te kunnen tonen. De verklaring geen privégebruik werkt feitelijk alleen als een vrijwaring voor de werkgever. Deze kan bij geconstateerd privégebruik dan geen naheffingsaanslag loonheffingen opgelegd meer krijgen. De Belastingdienst kan zich dan alleen nog op de werknemer zelf verhalen.  

Alternatieve oplossingen bestelauto en bijtelling

Naar de genoemde verklaring uitsluitend zakelijk gebruik zijn er gelukkig nog alternatieve oplossingen.

Bijtelling bedrijfsbus bij ontbreken schriftelijke verklaring

Gerechtshof Arnhem - Leeuwarden d.d. 3 juli 2018 (ECLI:NL:GHARL:2018:6158).

Vragen over auto en bijtelling? Wij zijn specialist over dit onderwerp

Vul uw naam en e-mail in en wij nemen contact met u op.


Meer weten van schriftelijke vastlegging verbod privégebruikAuteur(s) van schriftelijke vastlegging verbod privégebruik


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

mr. R.A.M. Damhuis (Roy).
Fiscaal Jurist,

088 027 00 00
r.damhuis@jongbloed.tv
Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 14-08-2018 | Artikel laatst gewijzigd : 15-08-2018

© 2019 Jongbloed Fiscaal Juristen