Volg ons op:

Fiscale tips

Twitter Updates

Auto van een relatie en niet van uw werkgever

Als uw werkgever u een auto ter beschikking stelt en er wordt met deze auto (op jaarbasis) meer dan 500 kilometer privé gereden, dan moet u belasting betalen (bijtelling tot uw inkomen rekenen). Wat zou er gebeuren als de auto door een relatie aan u ter beschikking wordt gesteld?

Auto van een relatie en bijtelling

In een procedure bij het Gerechtshof Arnhem Leeuwarden d.d. 21 januari 2014 ging het om het volgende:

De inspecteur is van mening dat het voordeel van de directeur moet worden gezien als een terbeschikkingstelling van een auto van de zaak (dus bijtelling). De directeur stelt: "Ik krijg de auto uit vriendschap."  

De rechter gelooft niets van deze verklaringen: er is sprake van een zakelijke relatie en de directeur heeft de hele tijd de beschikking gehad over de auto én het kentekenbewijs. De directeur moet dus gewoon betalen over het voordeel van een door zijn zakenrelatie ter beschikking gestelde auto. 

De zaak kwam in eerste instantie voor bij de Rechtbank Arnhem op 12 juli 2012 . De rechter is het met de inspecteur eens: "Er is sprake van een ter beschikking gestelde auto waarover een bijtelling / loon in natura verschuldigd is." De betalingen die de zakenrelatie heeft gedaan voor de directeur moeten worden gezien als "resultaat uit overige werkzaamheden". Uiteindelijk komt deze kwestie bij het Gerechtshof (zie boven). Het Gerechtshof komt tot dezelfde conclusies als de Rechtbank: "Resultaat uit overige werkzaamheden en bijtelling over de auto."

Noot fiscaal jurist

Deze zaak is mede onderzocht door de FIOD en de directeur is door de RvT ontslagen, dit zal u niet verbazen. Dit is dus geen maatgevende zaak voor de praktijk.


Meer weten van auto van relatie en niet van werkgeverAuteur(s) van auto van relatie en niet van werkgever


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 28-04-2014 | Artikel laatst gewijzigd : 29-04-2014

© 2019 Jongbloed Fiscaal Juristen