Volg ons op:

Fiscale tips

Twitter Updates

Foto KLPD en kilometerregistratie

Wij zijn regelmatig - namens belastingplichtigen - betrokken bij discussies met de Belastingdienst (veel Doetinchem) over de bijtelling over een auto van de zaak resp. de betrouwbaarheid van een opgestelde kilometeradministratie. De Belastingdienst controleert de kilometerregistratie op grond van externe gegevens, de belangrijkste zijn:

De informatie van de Belastingdienst wordt vervolgens vergeleken met de kilometeradministratie die door de belastingplichtige is bijgehouden. Als hierin fouten zitten (dus wel een foto en geen rit in de administratie), zal de Belastingdienst de kilometeradministratie verwerpen en een naheffingsaanslag opleggen.

Mag de Belastingdienst de informatie gebruiken?

Volgens het Gerechtshof 's Hertogenbosch d.d. 27 maart 2015 mag de Belastingdienst de beelden van de KLPD gebruiken voor haar eigen onderzoek. Volgens de Advocaat Generaal (adviseur Hoge Raad, d.d. 16 augustus 2016) klopt deze uitspraak niet.

De Belastingdienst controleerde de kilometeradministratie van een werknemer (zijn agenda) door hier foto's van de KLPD te gebruiken. Deze camerabeelden gaven andere ritten met de auto weer. De werknemer is van mening dat de beelden niet gebruikt mogen worden (in strijd met zijn privacy). De rechter was dit met de werknemer eens, edoch de rechter vond de ongeoorloofde inbreuk gerechtvaardigd. De AG denkt hier nu anders over.

Conclusie Gerechtshof inzake automatische signalering kentekens

Via de ANPR (Automatic Number Plate Recognition) krijgt de Belastingdienst veel informatie van auto's die in Nederland over de wegen rijden. Het Gerechtshof komt tot de volgende belangrijke conclusies:

Conclusie AG inzake automatische signalering kentekens

De adviseur van de Hoge Raad (de Advocaat Generaal, in deze de heer G. Niessen) is het niet helemaal eens met de conclusies van het Gerechtshof. Het plaatsen van ANPR-camera's (Automatic Number Plate Recognition ) op de weg door de Belastingdienst is niet in overeenstemming met de privacy waar een burger recht op heeft (artikel 8 EVRM). Het betreft volgens de AG een verboden (systematische) vastlegging van gegevensverwerking, dit omdat alle informatie van passerende auto's (weggebruikers) wordt vastgelegd.

Het vastleggen via een monitor van de openbare ruimte zou niet direct leiden tot een inbreuk op de privacy van de autogebruiker indien de waarnemer (de Belastingdienst) deze informatie ook zou hebben verkregen als hij op de plek aanwezig zou zijn geweest (by being on the spot in person). In deze wordt echter systematisch en permanent informatie vastgelegd.

Bron KLPD en kilometeradministratie

Gerechtshof 's Hertogenbosch d.d. 27 maart 2015 ECLI NL GHSHE 2015 1087).

Advocaat Generaal d.d. 16 augustus 2016 (ECLI NL HR 15/05826).

Conclusie AG d.d. 16 augustus 2016 op rechtspraak.


Meer weten van foto klpd en kilometeradministratieAuteur(s) van foto klpd en kilometeradministratie


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 02-04-2015 | Artikel laatst gewijzigd : 28-09-2016

© 2019 Jongbloed Fiscaal Juristen