Volg ons op:

Fiscale tips

Twitter Updates

Bijtelling wegens slechte kilometeradministratie

Een werknemer van FNV Bondgenoten heeft een auto van de zaak. Voor de auto wordt geen kilometeradministratie bijgehouden. Er wordt in de loonadministratie rekening gehouden met een bijtelling. In de aangifte inkomstenbelasting brengt de werknemer een bedrag van € 7.000 als negatief loon in mindering op zijn inkomen (stelling: geen bijtelling). In de procedure wordt alsnog een kilometeradministratie ingeleverd bij de rechter, deze is onvoldoende. Gevolg: bijtelling !

Procedure Gerechtshof Amsterdam (bijtelling auto van de zaak)

Aan de heer X is een auto ter beschikking gesteld door zijn werkgever (FNV Bondgenoten). In de aangifte inkomstenbelasting over 2006 wordt door de heer X een bedrag van € 7.588 als negatief loon in mindering gebracht in verband met de auto van de zaak. Volgens de heer X heeft de werkgever abusievelijk rekening gehouden met een een bijtelling over de auto van de zaak. Daarnaast stelt de heer X dat hij de auto niet gebruikt voor privédoeleinden. Volgens de Rechtbank (in eerste aanleg) maakt X niet aannemelijk dat hij minder dan 500 kilometer met de auto heeft gereden.

De heer X gaat in beroep. Het Gerechtshof in Amsterdam doet het nog eens dunnetjes over. Volgens het Gerechtshof is X er niet in geslaagd om te doen blijken dat de auto niet voor meer dan 500 kilometer privé wordt gebruikt. De heer X heeft achter een administratie opgesteld en in deze administratie wordt niet per rit aangegeven hoe er met de auto is gereden. De heer X heeft de ritten enkel in zijn agenda bijgehouden en deze globaal genoteerd. De gereden route is onbekend, met name als deze door bijvoorbeeld een file zou afwijken van de meest gebruikelijke route. Conclusie: bijtelling !

Noot fiscaal jurist over deze uitspraak

De belastingplichtige maakt er zich wel erg eenvoudig van af. Een paar notities in de agenda zijn onvoldoende om een bijtelling te voorkomen. De wet is redelijk duidelijk:

De belastingplichtige heeft een slordige kilometeradministratie ingeleverd en hiermee was de zaak kansloos.

Bron procedure auto van de zaak

Gerechtshof Amsterdam 31 oktober 2013.


Meer weten van bijtelling wegens slechte kilometeradministratieAuteur(s) van bijtelling wegens slechte kilometeradministratie


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 10-12-2013 | Artikel laatst gewijzigd : 11-12-2013

© 2019 Jongbloed Fiscaal Juristen