print sitemap zoeken disclaimer contact

U bevindt zich hier :Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Auto van de zaak Rechtspraak Geen bijtelling ondanks ontbreken administratie

Rechtspraak

Advies auto van de zaak?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

Discussie over bijtelling?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Bezwaarprocedure inzake auto van de zaak?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Meerdere auto's van de zaak?

Vraag vrijblijvend advies

Klik hier

Geen bijtelling ondanks ontbreken kilometeradministratie

Een werkgever heeft 2 auto's van de zaak en hiervoor wordt geen kilometeradministratie bijgehouden. De werknemers rijden af en toe in de auto's (zakelijk). Gezien de omstandigheden is de rechter van mening dat er geen sprake is van privégebruik door de werknemers en dat er derhalve geen bijtelling van toepassing is. Zowel het Gerechtshof als de Hoge Raad zijn van mening dat er geen bijtelling hoeft te worden toegepast, de belangrijkste reden: privégebruik is niet aannemelijk !

Het Gerechtshof (auto van de zaak)

Een werkgever (hotelier) is gevestigd op een eiland en heeft 2 auto's die ter beschikking staan van de werknemers. Er vindt geen bijtelling plaats. Er is geen verklaring wegens geen privégebruik afgegeven en er is geen overtuigend bewijs geleverd zoals omschreven in ons handboek, aldus de Belastingdienst. Het bedrijf heeft achteraf alsnog een vereenvoudigde weergave gegeven van de gereden kilometers met de auto's. Er worden naheffingsaanslagen loonbelasting met boetes (25%) opgelegd. De werkgever stapt naar de rechter.

De werkgever bezit 2 auto's, een Landrover Defender (8-persoons) en een Smart (2-persoons). De Landrover wordt gebruikt voor het vervoer van hotelgasten en strandritten en de Smart wordt gebruikt voor de verhuur aan hotelgasten en tevens wordt deze auto soms gebruikt door werknemers om zakelijk te rijden naar het vasteland. Een gesloten kilometeradministratie ontbreekt.

De werkgever bewaart de sleutels van beide auto's altijd in een (afsluitbaar) kastje. De werknemers (3) hebben geen sleutel van het kastje.

De rechter is er vlot klaar mee. Er is geen sprake van een terbeschikkingstelling van de auto's aan de werknemers. De beide auto's worden namelijk hoofdzakelijk gebruikt op het eiland voor de hotelgasten. De ritten naar het vasteland zijn ook zakelijke ritten, namelijk het bezoeken van vergaderingen door de werknemers. De inspecteur heeft niet aannemelijk gemaakt dat de auto's voor andere doeleinden zijn gebruikt of kunnen worden gebruikt. De werknemers konden niet zomaar bij de sleutels en daarnaast hadden ze zelf ook een auto (in privé). De rechter liet ook de specifieke situatie (hotel op een eiland) meewegen bij zijn beslissing. Het Gerechtshof heeft de uitspraak van de Rechtbank vernietigd en hiermee ook de naheffingsaanslagen.

De Hoge Raad (auto van de zaak)

De Hoge Raad is het met belastingplichtige (en het Gerechtshof) eens. Gezien de omstandigheden in deze casus is geen fiscale bijtelling van toepassing. De Landrover wordt gebruikt voor het vervoer van hotelgasten (vanaf de veerpont en voor zogenoemde safaritochten over het eiland). Dit zijn enkel zakelijke ritten. De auto's worden ook niet ter beschikking gesteld aan de werknemers, zij hadden immers niet de feitelijke macht over de auto's. De Belastingdienst kon niet aannemelijk maken dat de werknemers de auto’s gebruikten of konden gebruiken voor iets anders dan zakelijke doeleinden.

Wel bijtelling bij auto achter slot en grendel

In een procedure bij het Gerechtshof in Amsterdam (21 mei 2015) ging het niet goed voor de belastingplichtige. In dit geval stond de auto volgens een DGA hem niet ter beschikking omdat de auto achter slot en grendel stond en de autosleutels in de kluis lagen. De auto staat hiermee ter beschikking aan de DGA en dus ook voor privédoeleinden. De auto is gebruikt voor werkzaamheden en staat hiermee ter beschikking. Het verboden privégebruik is niet schriftelijk vastgelegd, dit had in deze casus wel moeten gebeuren (met controle door derde).

Bron ter beschikking stellen en auto van de zaak

Rechtbank Breda 19 december 2012 over geen kilometeradministratie en geen bijtelling over auto van de zaak.

Gerechtshof 11 november 2004 over geen bijtelling zonder kilometeradministratie.

Gerechtshof Amsterdam 21 mei 2015 (publicatie 5 augustus 2015) ECLI:NL:GHAMS:2015:2283.

Bron uitspraak auto van de zaak

Gerechtshof Arnhem - Leeuwarden d.d. 10 september 2013.

Hoge Raad, 29 mei 2015, ECLI:NL:HR:2015:1360.


Meer weten van geen bijtelling ondanks ontbreken administratie


Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Auto van de zaak Rechtspraak Geen bijtelling ondanks ontbreken administratie

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap