print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Rechtspraak

Verhuur auto van de zaak om bijtelling te voorkomen

De bijtelling over het privé gebruik van de auto van de zaak is niet te voorkomen door als directeur groot aandeelhouder (DGA) de auto van uw eigen BV te huren voor privé gebruik. Het maakt hierbij niet uit of er een zakelijke vergoeding wordt betaald of niet. Dit volgt uit 2 uitspraken van het Gerechtshof Den Haag en het Gerechtshof Arnhem Leeuwarden (cassatie Hoge Raad). Ook de verhuur aan een partner van de ondernemer ging fiscaal niet goed (mits reële betekenis aldus de rechter).

Bijtelling voorkomen door auto voor vakantie van BV te huren

De DGA die in Arnhem bij het gerechtshof op bezoek mocht had een mooie Volvo van de zaak. Er wordt een rittenregistratie bijgehouden om de bijtelling te voorkomen. Voor de vakantie gaat de DGA met zijn Volvo naar Noorwegen en Oostenrijk. Er wordt ruim 5.000 kilometer met de auto gereden. Voor het gebruik tijdens de vakantieperiode wordt een huurovereenkomst met de BV gesloten. Er wordt een zakelijke vergoeding van ruim € 1.000 betaald aan de BV. De brandstofkosten (en tol) worden prive door de DGA betaald. De tijdens de vakantie gereden kilometers worden door het gerechtshof als prive ritten gezien en de verhuuropzet wordt opzij gezet. Conclusie "bijtelling". De procedure bij het Gerechtshof Den Haag is niet zoveel zeggen, is slordig gevoerd en de DGA is aan het rommelen (kan niet aantonen dat hij huur heeft betaald).

Verhuur aan partner en bijtelling

Als een werkgever een auto ter beschikking stelt aan een werknemer en de werknemer hiermee meer dan 500 kilometer privé heeft gereden, dan moet er een bijtelling worden toegepast. Ondernemers zijn altijd op zoek naar de grenzen van het mooie fiscale vak. In dit artikel een leuke poging welke kansloos is gebleken. Een ondernemer heeft een leuke constructie bedacht om onder de bijtelling uit te komen. De auto van de zaak wordt zowel privé als zakelijk gebruikt. Privé rijdt de ondernemer niet meer dan 500 kilometer met de auto van de zaak. De auto wordt voor een zakelijke prijs door de onderneming verhuurd aan de partner van de ondernemer. Tijdens deze ritten wordt er ruim 4.000 kilometer gereden, met name voor de vakantie van het gezin.

De inspecteur van de Belastingdienst is van mening dat de ondernemer iets te creatief heeft nagedacht. De inspecteur stelt dat het deel van de "verhuur kilometers" ook als privé kilometers van de ondernemer moeten worden gezien. Het gaat hierbij om ruim 4.000 kilometer en hiermee wordt er meer dan 500 kilometer privé met de auto gereden.

Partijen stappen in de auto en gaan naar de rechter. De Rechtbank in Leeuwarden doet op 22 november 2011 een heldere uitspraak waar best iets op is aan te merken. De ondernemer is mee geweest op vakantie, hiermee betreft dit een privé-rit. Door de verhuur-constructie kijkt de rechter heen. De conclusie: aanslag met boete ! In beroep is het Gerechtshof Arnhem Leeuwarden het eens met de rechtbank. De verhuur is mondeling overeengekomen en het was beter geweest om deze schriftelijk vast te leggen. Voor de zuiverheid was het nog beter geweest om extern een auto te huren en de auto van de zaak achter slot en grendel op de zaak te laten staan.

Noot fiscaal jurist inzake verhuur auto van de zaak

Eigenlijk zijn het bijzondere uitspraken van de rechters, tenminste als er economisch naar de situatie wordt gekeken. Als de DGA een auto bij Avis of zijn dealer had gehuurd had hij de bijtelling kunnen voorkomen. Waarom mag er dan niet (tegen een zakelijke vergoeding) een auto van de eigen BV worden gehuurd. Als wordt gekeken naar de afspraak tussen de belastingdienst en de VNA (Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen) (hier te raadplegen) dan mag een werkgever tijdens een auto van de zaak verhuren aan zijn werknemer zonder dat hierbij de bijtellingsregeling van toepassing is. De regeling tijdelijk prive gebruik deelauto stelt hierover het volgende:

  • De werkgever treedt met betrekking tot het privégebruik van de auto door de werknemer op als verhuurder van het voertuig. De werkgever is verhuurder als wordt voldaan aan de in deze afspraak gestelde voorwaarden. In dat geval is de auto voor de periode waarin de werkgever hem verhuurt niet ‘ter beschikking gesteld’ in de zin van artikel 13bis van de Wet LB. Bij zo’n verhuur betaalt de werknemer een marktconform huurtarief voor het privégebruik uit eigen middelen, zoals zijn nettoloon, al dan niet via de leasemaatschappij.

Bij bovenstaande mag echter niet een auto die de werkgever ook voor prive gebruik aan werknemers ter beschikking stelt worden verhuurd. Waarom dit zo complex is of wordt gemaakt is ons onduidelijk.

Als een werknemer derhalve - tegen een marktconforme huur - een auto van zijn werkgever huurt, is er geen sprake van een loonvoordeel. Betreft het een auto van de zaak? Dan kan er tijdens de huurperiode nog steeds sprake zijn van een ter beschikking gestelde auto en een bijtelling. Onder strikte voorwaarden keurt de Belastingdienst goed dat er geen sprake is van een ter beschikking gestelde auto. Lees hiertoe ook dit artikel

Bron verhuur en bijtelling

Rechtbank Leeuwarden d.d. 22 november 2011.

Gerechtshof Arnhem Leeuwarden 2 mei 2013 ECLI:NL:GHARL:2013:BZ9388

Gerechtshof Den Haag d.d. 9 april 2019 ECLI:NL:GHDHA:2019:810

Gerechtshof Arnhem Leeuwarden d.d. 9 april 2019 ECLI:NL:GHARL:2019:3102

Vragen over voorkomen of beperken bijtelling auto van de zaak?

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?

Opmerkingen/vragen

Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.

Deel deze pagina

Laatste update op 07-02-2024
Artikel gemaakt op 07-02-2024
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Auto van de zaak Rechtspraak Verhuur auto van de zaak

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap