print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Rechtspraak

Advies auto van de zaak?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

Discussie over bijtelling?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Bezwaarprocedure inzake auto van de zaak?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Meerdere auto's van de zaak?

Vraag vrijblijvend advies

Klik hier

Privérit of zakelijke rit met auto van de zaak

Veel werknemers houden een kilometeradministratie bij om hierdoor de bijteling op de auto van de zaak te voorkomen. Sommige ritten hebben een privé en een zakelijk karakter, hoe moet hiermee worden omgegaan? Volgens de Belastingdienst moeten de omgereden kilometers als privékilometers worden aangemerkt.

Voorbeeld gecombineerde rit

U brengt in de ochtend uw kinderen naar school (5 kilometer) en rijdt dan door naar uw werk (15 kilometer). De kinderen gaan met een vriendje mee naar huis en aan het einde van de dag rijdt u rechtstreeks naar huis (16 kilometer). In dergelijke situaties moeten er dan 4 kilometers (dus extra kilometers) als privé worden aangemerkt.

Rechter over gecombineerde of gemengde ritten

Het doel van de rit bepaalt of het gaat om een zakelijke of een privérit. Als het gaat om een gemengde rit, dan moet eerst worden beoordeeld wat het hoofddoel van deze rit is geweest. In deze kwestie had een directeur een afspraak in Oostenrijk en is hij daar ook gebleven om met zijn gezin een paar dagen vakantie te houden. De Belastingdienst is van mening dat de rit naar Oostenrijk een privérit is. De DGA gaat in bezwaar en uiteindelijk naar de rechter (in beroep). De rechter stelt vast dat dit een gemengde rit is geweest, dat klopt als een bus. Een autorit kan slechts zakelijk zijn als iemand die ook directeur is (met zelfde inkomen en vermogen en gezinssituatie) een dergelijke rit ook zou maken. Dit is volgens de rechter niet zo omdat veel mensen naar Oostenrijk gaan voor een vakantie. Het waren dus volgens de rechter privékilometers.

Bron gemende rit auto van de zaak

Gerechtshof Arnhem - Leeuwarden d.d. 15 oktober 2013.

Hoge Raad 6 juni 2014.

Deel deze pagina

Laatste update op 07-07-2014
Artikel gemaakt op 05-11-2013
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Auto van de zaak Rechtspraak Prive rit of zakelijke rit

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap