print sitemap zoeken disclaimer contact

Bijtelling privegebruik auto tijdsevenredig?

Essentie

Er zijn 230.000 belastingplichtigen in Nederland die een administratie bijhouden van hun auto / bestelbus van de zaak. Zij hebben geen bijtelling voor privégebruik. Vorig jaar zijn er 4.000 betrapt op misstanden. Om dit op te speuren zijn er diverse flitsteams die bij pretparken, grensovergangen en bouwmarkten worden ingezet. Als u in een jaar meer dan 500 kilometer privé met de auto van uw werkgever heeft gereden, moet u over het gehele jaar de bijtelling toepassen, ook al gaat het om afgescheiden periodes. De Hoge Raad heeft dit recentelijk bevestigd.

Casus

Een werknemer had in 2006 de beschikking over een auto van de werkgever. Hij had een verklaring inzake geen privégebruik aan de werkgever verstrekt. De werknemer trekt de verklaring in maart 2006 in en stelt vanaf dit moment: “Ik rij wel privé met de auto.” De werkgever verwerkt dit per 1 maart 2006 in de loonadministratie en er wordt loonheffing over de bijtelling ingehouden en voldaan. De Belastingdienst legt een naheffingsaanslag op over de periode januari en februari 2006. De werknemer maakt de stap naar de rechter, alle rechters (tot aan de Hoge Raad) zijn het met de Belastingdienst eens. De auto wordt in 2006 voor meer dan 500 kilometer privé gebruikt en dus moet over het gehele jaar een bijtelling worden toegepast. De bijtelling mag niet tijdsevenredig worden toegepast.

Tip en conclusie

Het voorkomen van de bijtelling kan dus alleen als u gedurende het gehele jaar minder dan 500 kilometer met de auto van de werkgever heeft gereden en hiervan een rittenregistratie bijhoudt. Het maakt dan ook niet uit hoeveel auto’s u achtereenvolgens van de werkgever krijgt, u moet het niet per auto maar per jaar bekijken. U kunt de bijtelling verlagen door een auto van 15 jaar of ouder (bijtelling werkelijke waarde) te kopen of een auto die milieuvriendelijk is (bijtelling 14%). Ik heb tot op heden nog niet van een bestelbus gehoord die aan deze eisen voldoet.  

Meer weten van bijtelling auto tijdsevenredig

Deel deze pagina

Laatste update op 21-04-2017
Artikel gemaakt op 25-11-2008
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Column Bouwtotaal Bijtelling auto tijdsevenredig

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap