print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Rechtspraak

Advies auto van de zaak?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

Discussie over bijtelling?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Bezwaarprocedure inzake auto van de zaak?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Meerdere auto's van de zaak?

Vraag vrijblijvend advies

Klik hier

Kilometers naar racecircuit zijn privékilometers

De rechter krijgt soms leuke zaken voorbij, zo ook het Gerechtshof in Den Haag op 8 mei 2013 (publicatie 23 augustus 2013). Een belastingplichtige krijgt een naheffingsaanslag loonbelasting (de B.V.) over 2006 tot en met 2010. De boete is verminderd tot nihil. De casus draait om de bijtelling op een personenauto welke ter beschikking wordt gesteld

Auto van de zaak en racewereld

De heer X is een liefhebber van de autosport, hij rijdt zelf een BMW M3. In privé heeft hij 13 mooie auto's. Er wordt geen bijtelling aangegeven. Belanghebbende is coureur in zijn eigen raceteam (ondergebracht in een stichting, een gebruikelijke structuur). De stichting heeft een sponsorcontract gesloten met de B.V. De heer X rijdt regelmatig naar autoraces en evenementen, deze kilometers worden als zakelijk geboekt in de kilometeradministratie. De inspecteur is van mening dat de kilometers privékilometers zijn, derhalve wordt er meer dan 500 kilometer privé gereden en is de bijtelling van toepassing. De rechter is van mening dat de heer X niet aannemelijk maakt dat de gereden kilometers zakelijk zijn. Over 2006 en 2007 was er nog geen sponsorcontract met de stichting (pas sinds 2008) en vanaf 2008 was de rechter ook niet overtuigd. Van echte sponsoring was geen sprake, enkel het logo stond op de auto en dat was het. Tevens staat niet vast dat de ritten samenhangen met het sponsorcontract.

Conclusie fiscaal jurist

U richt via de notaris een autosponsorstichting op en de stichting stuurt facturen aan uw B.V. De stichting koopt een auto (met een lening van de B.V.) en de stichting heeft als doel het organiseren van auto-evenementen. Vervolgens gaat u lekker deelnemen aan race-evenementen. U rijdt er met de auto van de zaak naar toe en alle kosten zijn aftrekbaar. Tot zover niks bijzonders. In deze procedure gingen er een paar dingen mis.

  1. Er wordt met terugwerkende kracht een sponsorcontract aangegaan.
  2. De sponsorovereenkomst zat niet goed in elkaar.
  3. Het echte zakelijke belang is niet duidelijk gemaakt.
  4. Tijdens het boekenonderzoek is onvoldoende informatie verstrekt aan de inspecteur.

Belanghebbende verwijst nog naar allerlei uitspraken, onder meer een arrest van de Hoge Raad (28 december 1955), Rechtbank Arnhem (17 december 2009), Gerechtshof Arnhem (7 februari 2012) en Hoge Raad (8 februari 2013). Als met al concludeer ik dat de procedure niet goed is gevoerd en dat de situatie slordig is opgezet, daarnaast had er tijdens het boekenonderzoek meer informatie moeten worden verstrekt.

Bron auto van de zaak

Gerechtshof Den Haag 8 mei 2013.

Meer weten van kilometer aan race zijn prive

Deel deze pagina

Laatste update op 30-08-2013
Artikel gemaakt op 28-08-2013
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Auto van de zaak Rechtspraak Kilometer aan race zijn prive

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap