Volg ons op:

Twitter Updates

Bijtelling naar tijdsgelang

Essentie

Er zijn 230.000 belastingplichtigen in Nederland die een administratie bijhouden van hun auto van de zaak. Zij hebben geen bijtelling. Vorig jaar zijn er 4.000 betrapt op misstanden. Om dit op te speuren zijn er diverse flitsteams die bij pretparken, grensovergangen en bouwmarkten worden ingezet.

Als u in een jaar meer dan 500 kilometer privé met de auto van uw werkgever heeft gereden, moet u over het gehele jaar de bijtelling toepassen. De Hoge Raad heeft dit recentelijk bevestigd.

Casus

Een werknemer had in 2006 de beschikking over een auto van de werkgever. Hij had een verklaring inzake géén privégebruik aan de werkgever verstrekt. De werknemer trekt de verklaring in maart 2006 in en stelt: “Ik rij wel privé met de auto." De werkgever verwerkt dit per 1 maart 2006 in de loonadministratie en er wordt loonheffing over de bijtelling ingehouden en voldaan.

De Belastingdienst legt een naheffingsaanslag op over de periode januari en februari 2006. De werknemer maakt de stap naar de rechter, alle rechters (tot aan de Hoge Raad) zijn het met de Belastingdienst eens. De auto wordt in 2006 voor meer dan 500 kilometer privé gebruikt en dus moet over het gehele jaar een bijtelling worden toegepast. De bijtelling mag niet naar tijdsgelang worden toegepast.

Contactpersoon

Binnen ons kantoor kunt u hierover (geheel vrijblijvend) de heer Arjan Hof FB bellen (053 - 432 72 00) of e-mailen.

Tip en conclusie

Het voorkomen van de bijtelling heeft dus alleen zin als u gedurende het gehele jaar minder dan 500 kilometer met de auto van de werkgever heeft gereden en hiervan een rittenregistratie bijhoudt. Het maakt dan ook niet uit hoeveel auto's u van de werkgever krijgt, u moet het niet per auto maar per jaar bekijken. U kunt de bijtelling verlagen door een auto van 15 jaar of ouder (bijtelling werkelijke waarde) te kopen of een auto die milieuvriendelijk is (bijtelling 14%).Meer weten van bijtelling naar tijdsgelangAuteur(s) van bijtelling naar tijdsgelang


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 27-08-2008 | Artikel laatst gewijzigd : 21-04-2017

© 2018 Jongbloed Fiscaal Juristen