print sitemap zoeken disclaimer contact

Advies auto van de zaak?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

Discussie over bijtelling?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Bezwaarprocedure inzake auto van de zaak?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Meerdere auto's van de zaak?

Vraag vrijblijvend advies

Klik hier

Bijtelling naar tijdsgelang

Essentie

Er zijn 230.000 belastingplichtigen in Nederland die een administratie bijhouden van hun auto van de zaak. Zij hebben geen bijtelling. Vorig jaar zijn er 4.000 betrapt op misstanden. Om dit op te speuren zijn er diverse flitsteams die bij pretparken, grensovergangen en bouwmarkten worden ingezet.

Als u in een jaar meer dan 500 kilometer privé met de auto van uw werkgever heeft gereden, moet u over het gehele jaar de bijtelling toepassen. De Hoge Raad heeft dit recentelijk bevestigd.

Casus

Een werknemer had in 2006 de beschikking over een auto van de werkgever. Hij had een verklaring inzake géén privégebruik aan de werkgever verstrekt. De werknemer trekt de verklaring in maart 2006 in en stelt: "Ik rij wel privé met de auto." De werkgever verwerkt dit per 1 maart 2006 in de loonadministratie en er wordt loonheffing over de bijtelling ingehouden en voldaan.

De Belastingdienst legt een naheffingsaanslag op over de periode januari en februari 2006. De werknemer maakt de stap naar de rechter, alle rechters (tot aan de Hoge Raad) zijn het met de Belastingdienst eens. De auto wordt in 2006 voor meer dan 500 kilometer privé gebruikt en dus moet over het gehele jaar een bijtelling worden toegepast. De bijtelling mag niet naar tijdsgelang worden toegepast.

Contactpersoon

Binnen ons kantoor kunt u hierover (geheel vrijblijvend) de heer Arjan Hof FB bellen (053 - 432 72 00) of e-mailen.

Tip en conclusie

Het voorkomen van de bijtelling heeft dus alleen zin als u gedurende het gehele jaar minder dan 500 kilometer met de auto van de werkgever heeft gereden en hiervan een rittenregistratie bijhoudt. Het maakt dan ook niet uit hoeveel auto's u van de werkgever krijgt, u moet het niet per auto maar per jaar bekijken. U kunt de bijtelling verlagen door een auto van 15 jaar of ouder (bijtelling werkelijke waarde) te kopen of een auto die milieuvriendelijk is (bijtelling 14%).


Deel deze pagina

Laatste update op 20-09-2023
Artikel gemaakt op 27-08-2008
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Auto van de zaak Bijtelling naar tijdsgelang

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap