Actueel fiscaal nieuws over Corona

print sitemap zoeken disclaimer contact

Vacatures
U bevindt zich hier : Fiscale tips Auto van de zaak Youngtimer en bijtelling

Youngtimer en bijtelling

Een youngtimer (auto ouder dan 15 jaar) is voor veel ondernemers fiscaal voordelig. Er geldt een hoger bijtellingspercentage (35%), edoch dan over de dagwaarde / werkelijke waarde en niet over de oorspronkelijke cataloguswaarde. Gezien de vragen die thans aan de Staatssecretaris zijn gesteld, bestaat er een risico dat de regeling in 2019 of 2020 minder gunstig gaat worden.

Een youngtimer is hiermee (fiscaal) vaak nog aantrekkelijker dan een elektrische auto.

Wat is een youngtimer?

Een auto die ouder is dan 15 jaar en jonger dan 25 jaar. Dit geldt zowel voor Nederlandse auto's als voor auto's die zijn geïmporteerd uit het buitenland.

Fiscale voordelen youngtimer

Over een nieuwe auto is de bijtelling 4% (volledig elektrisch) of 22% van de cataloguswaarde. Voor youngtimers geldt een speciale regeling, hiervoor is de bijtelling 35% van de dagwaarde (waarde economisch verkeer). De waarde wordt door de fiscus veelal bepaald via een koerslijst of taxatie. De waarde kan per jaar verschillen, aanpassing is toegestaan en soms verplicht (bijvoorbeeld bij restauratie). Alle kosten (onderhoud, brandstof, MRB, parkeren, etc.) zijn aftrekbaar.  

Voorbeeld berekening youngtimer

Een Bentley kost nieuw ruim € 120.000. De Bentley is 16 jaar met een dagwaarde van € 20.000. De normale bijtelling over de auto bedraagt 22% (maximaal) van € 120.000 x 52%, zeg netto ruim € 13.000 per jaar. Omdat de youngtimer-regeling van toepassing is kostte de auto 35% (maximaal) van € 20.000 euro x 52%, zeg ruim € 3.500 per jaar. Als er een gesloten rittenadministratie wordt bijgehouden, is er geen bijtelling van toepassing mits er minder dan 500 kilometer met de auto wordt gereden.

Wetswijziging youngtimer

In een motie uit 2018 wordt de regeling voor de youngtimers aan de orde gesteld. In enkele Kamervragen over de youngtimer in juni 2019 geeft de Staatssecretaris aan de regeling nader te onderzoeken in 2019.

Vragen over bijtelling of bezwaar en beroepsprocedures?

Vul uw naam en telefoonnummer in en wij nemen contact met u op.


Meer weten van youngtimer en bijtellingAuteur(s) van youngtimer en bijtelling


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

mr. drs. S. van den Elst (Sanne).
Fiscaal Jurist / Fiscaal econoom,

s.vandenelst@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Laatste update : 15-01-2020
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. en of haar vestingen/ deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Fiscale tips Auto van de zaak Youngtimer en bijtelling

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap