Volg ons op:

Twitter Updates

Geen kilometeradministratie

Het vertrekpunt is helder: als u een auto van de zaak heeft, moet u de regels omtrent de bijtelling toepassen. Als u hier onderuit wilt komen, moet u een kilometeradministratie bijhouden. Hieruit moet volgen dat u met de auto van de zaak (op jaarbasis) minder dan 500 kilometer hebt gereden.

Maar zoals altijd in de fiscale wereld zijn er grensgebieden, in dit artikel een weergave.

Geen kilometeradministratie bij autorijschool

Een eigenaar van een autorijschool had geen kilometeradministratie bijgehouden. De inspecteur stelde vast dat er dan moet worden bijgeteld. De ondernemer stapt naar de rechter en komt met de volgende argumenten:

De rechter is het met de ondernemer eens, geen bijtelling. Voor de liefhebber, dit was een uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag op 9 november 2005.

Geen kilometeradministratie bij jachthaven

Een eigenaar van een jachthaven wordt door de inspecteur op diverse naheffingsaanslagen getrakteerd. Het betreft een bijtelling over 3 auto's. De directeur van de jachthaven verklaart dat de auto's uitsluitend gebruikt konden worden voor het werk van de werknemers. Het privé gebruiken van de auto's is niet toegestaan. De Rechtbank in Breda was het op 19 december 2012 met de jachthaven eens, geen bijtelling (hoewel er geen kilometeradministratie aanwezig is). Aantekening bij deze uitspraak is wel een procedure bij de Rechtbank Oost Nederland op 15 januari 2013. Hierin wordt bepaald dat het niet of onvoldoende controleren op het privégebruik een bijtelling tot gevolg heeft, grove schuld van de werkgever. Conclusie is dus dat de werkgever het gebruik wel moet controleren.

Geen kilometeradministratie bij garagebedrijf

Een eigenaar van een garagebedrijf krijgt te maken met een scherpe inspecteur. De eigenaar beschikt over een garage vol met auto's die te koop staan. De inspecteur stelt dat deze auto's hem ter beschikking staan en dat er een bijtelling moet worden toegepast. De ondernemer stapt naar de rechter. De rechter stelt vast dat de ondernemer over meerdere privé auto's beschikt en dat het gebruik van auto's uit de showroom onnodig en niet aannemelijk is. De bewijslast hiervoor ligt bij de inspecteur, de inspecteur heeft dit niet bewezen. De procedure is gevoerd bij het Gerechtshof in Den Bosch, de uitspraak was op 22 februari 2008.

Vragen kilometeradministratie of bijtelling?

Heeft u vragen over dit onderwerp, bel met onderstaande adviseur voor een oriënterend gesprek.  


Meer weten van geen kilometeradministratieAuteur(s) van geen kilometeradministratie


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 13-08-2013 | Artikel laatst gewijzigd : 17-02-2017

© 2019 Jongbloed Fiscaal Juristen