print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Vastgoed en belastingen

Vastgoed in box 3 zonder risico ?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

Fiscaal slim in vastgoed investeren?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Discussie met de Belastingdienst?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Bezwaarschrift overdrachtsbelasting

Overdrachtsbelasting 2% of toch 8%

Als u vastgoed koopt, loopt u tegen de overdrachtsbelasting aan. Naast wat vrijstellingen kunnen ook twee verschillende tarieven gelden. Woningen doen 2% en overig vastgoed 8%. Als uw notaris niet goed oplet, kan er van alles misgaan !

De overdrachtsbelasting bedraagt wordt in 2023 verhoogd tot 10,4% (2021 en 2022:  8%). Op woningen is het tarief 2%. Voor starters op de woning markt (onder voorwaarden) zelfs 0%.

Bezwaarschrift overdrachtsbelasting of niet?

Voor de levering van panden heeft u de notaris nodig. Die maakt de akte op, doet daarin een beroep op vrijstellingen en stelt het tarief vast en verzorgt de aangifte voor de overdrachtsbelasting.

Nu kan het zo zijn dat u met uw notaris van inzicht verschilt. Dat was ook het geval in een recente casus. Een B.V. kocht een schoolgebouw met ondergrond en een gymzaal, met daarbij ook een conciërgewoning. De notaris meende dat op alles, behalve de conciërgewoning, het tarief van 6% van toepassing was. De B.V. was wat opportunistischer en meende dat het geheel wel tegen 2% kon.

Nu moet u weten dat de notaris - heel modern - digitaal aangifte kan doen. Het mooie van het systeem is dat in die digitale aangifte de notaris (en alleen hij / zij) daarin door het aanvinken van een vakje meteen bezwaar kan maken tegen de aangifte.

In onze casus heeft de notaris van die optie geen gebruik gemaakt. Wel heeft hij in de aangifte opgemerkt dat de B.V. van mening is dat het lage tarief van toepassing zou zijn en dat de B.V. een bezwaarschrift zal indienen. U raadt het al: de B.V. maakt te laat bezwaar.

Na een afgewezen bezwaar ging het naar de Rechtbank Noord-Holland, die oordeelde dat bij de aangifte (tevens) tijdig bezwaar was gemaakt. In hoger beroep oordeelt het Gerechtshof Den Haag [1] echter in het nadeel van de B.V. De notaris heeft het vakje niet aangevinkt en de bijlage bij zijn akte (waarin de zaak aan de orde wordt gesteld) maakte geen deel uit van de aangifte. Ook is de aankondiging dat bezwaar zal worden gemaakt niet een bezwaar op zich. Er is dus geen tijdig bezwaar tegen de heffing ingediend. De zaak wordt nog aan de Hoge Raad [2] voorgelegd. Die ziet echter geen aanleiding in te grijpen.

Opmerking fiscaal jurist inzake bezwaarschrift overdrachtsbelasting

Los van de haalbaarheid van het inhoudelijke standpunt, is het wel nodig dat dat aan de orde kan komen. In dit geval is de B.V. (net) niet voldoende doortastend geweest. De B.V. had er meer bovenop moeten zitten: of de aangifte doen zoals je wenst of de notaris volgen en erop toezien dat bezwaar wordt gemaakt.

Conclusie: let op uw zaak en zorg dat u geen rechten verliest als u het niet eens bent met de notaris (of welke adviseur ook). Misschien moet de notaris ook even zijn beroepsaansprakelijkheidsverzekering checken…

Nog een bonustip: regel de koop van een niet-woning nog vóór 1 januari 2021, dan gaat het tarief namelijk van 6% naar 7%.

Ook bij fiscale problemen met vastgoed en / of uw notaris; bel of mail gerust.

Bron bezwaarschrift overdrachtsbelasting

[1] Hof Den Haag bezwaar overdrachtsbelasting

[2] Hoge Raad bezwaar overdrachtsbelasting

Deel deze pagina

Laatste update op 20-09-2022
Artikel gemaakt op 13-03-2020
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Vastgoed en belastingen Bezwaarschrift overdrachtsbelasting

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap