print sitemap zoeken disclaimer contact

Vastgoed en belastingen

Vastgoed in box 3 zonder risico ?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

Fiscaal slim in vastgoed investeren?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Discussie met de Belastingdienst?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Beleggingspand

De waarde van een woning wordt gesteld op de WOZ waarde. Voor woningen die worden verhuurd mag rekening worden gehouden met een korting. Overige panden (zoals bedrijfspanden) moeten gewaardeerd worden op de waarde in het economische verkeer (bijvoorbeeld huurkapitalisatie, dus factor x huur, bij grotere panden de DCF methode).

Vakantiewoning

Het vertrekpunt voor de waardering is de WOZ-waarde. Voor woningen die onder de huurbescherming vallen is de waarde lager, u mag rekening houden met het waardedrukkende effect hiervan. Voor dergelijke woningen blijft de situatie dus ongeveer gelijk als in 2009. Voor regulier verhuurde vakantiewoningen geldt sinds 2010 niet meer de waarde in het economische verkeer, maar de WOZ-waarde.

Buitenlandse vakantiewoning

Voor buitenlandse vakantiewoningen blijft de situatie eigenlijk ongewijzigd. Er wordt in het buitenland geen WOZ-waarde verstrekt en over een mogelijk hogere waarde is de vermindering ter voorkoming van dubbele belasting van toepassing.

WOZ-beschikking

Binnenkort krijgt u de WOZ-beschikking in de brievenbus. De waarde van veel panden is de laatste jaren gedaald, de WOZ-waardering gaat uit van de waardering per 1 januari 2011. Mede door de crisis kan uw waarde wel eens lager zijn dan de WOZ-waarde, maak dan binnen 6 weken bezwaar.

Woning met erfpacht

De WOZ-waarde houdt geen rekening met erfpacht. Voor de waarde in box 3 mag een correctie plaatsvinden voor de gekapitaliseerde waarde van de toekomstige erfpachtscanons.

Caravan

Een caravan hoeft u niet in box 3 aan te geven. Een stacaravan die via een vaste fundering met de grond is verbonden en is aangesloten op nutsvoorzieningen moet wel in box 3 worden aangegeven.

Meer weten van beleggingspand

Deel deze pagina

Laatste update op 09-03-2023
Artikel gemaakt op 15-01-2010
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. en of haar vestingen/ deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Vastgoed en belastingen Beleggingspand

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap