print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Vastgoed en belastingen

Vastgoed in box 3 zonder risico ?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

Fiscaal slim in vastgoed investeren?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Discussie met de Belastingdienst?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Bedrijfspand verkopen aan zoon of dochter

Sale-leaseback bedrijfspand met meerderjarig kind

Kunt u niet of nauwelijks nog afschrijven op uw bedrijfspand in uw B.V. omdat de bodemwaarde bereikt is? Misschien moet u dan eens nagaan of uw B.V. dat pand niet beter aan uw meerderjarige kinderen kan verkopen, om het pand vervolgens weer van hen terug te huren. Ook wel ‘sale-leaseback’ genoemd.

Huur uw bedrijfspand van uw kind

Indien er sprake is van verhuur van het pand tussen verbonden lichamen of tussen verbonden natuurlijke personen, dan gelden antimisbruikbepalingen. De huurder en verhuurder worden dan gezamenlijk beschouwd, waardoor het pand voor de afschrijvingsbeperking als zijnde één geheel wordt behandeld. Meerderjarige kinderen zijn echter géén verbonden personen. Zij kunnen eigenaar zijn van een pand, terwijl uw bedrijf onder de vlag van huurder in dat pand belangrijke investeringen verricht en daarop onbeperkt kan afschrijven.

Bedrijfspand blijft in de familie

In uw B.V. kunt u de huur en de bijbehorende huurlasten als bedrijfskosten opvoeren en uw meerderjarige kinderen kunnen – fiscaal vriendelijk in box 3 – de vruchten plukken van het bedrijfspand. Dit levert al snel een belastingvoordeel op: de aftrek van de huurkosten levert meer belastingbesparing op dan de heffing in box 3 over de waarde van het pand bedraagt. Alles onder zakelijke condities natuurlijk, de prijs van het pand én de huurcondities moeten zakelijk zijn. Als uw B.V. een boekwinst maakt op de verkoop van het pand, kan die winst zeer waarschijnlijk belastingvrij in een herinvesteringsreserve worden ondergebracht, of eventueel verrekend worden met nog openstaande compensabele verliezen.

De overdracht van het pand kost 8% overdrachtsbelasting. Dat is een drempel die terugverdiend moet worden. Dit kunnen wij eventueel voor u doorrekenen. Meer weten over deze sale-leaseback constructie? Neem daarvoor vrijblijvend contact met ons op!

Aandachtspunten overdracht bedrijfspand

  • Overdrachtsbelasting bij verkoop
  • Verkoopprijs
  • Terugkooprecht wenselijk?
  • Herinvesteringsreserve / boekwinst  
  • Wetsvoorstel excessieve leningen
  • BTW-gevolgen verkoop bedrijfspand
  • Externe financiering (deels) mogelijk
  • Toekomstige box 3 heffing over panden
  • Zakelijke huurovereenkomst
  • Bedrijfsopvolging in de toekomst (hierdoor is uw zoon of dochter verbonden)

Vragen over overdracht bedrijfspand

Wilt u een advies of bespreking over de overdracht van uw bedrijfspand aan uw zoon of dochter? Neem vrijblijvend contact op met één van onderstaande adviseurs.

Deel deze pagina

Laatste update op 28-09-2021
Artikel gemaakt op 10-12-2019
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Vastgoed en belastingen Bedrijfspand verkopen aan kind

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap