print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Vastgoed en belastingen

Vastgoed in box 3 zonder risico ?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

Fiscaal slim in vastgoed investeren?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Discussie met de Belastingdienst?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Airbnb-verhuur woning

Een fiscaal ongunstig fiscaal landschap voor Airbnb-verhuur na 2 arresten van de Hoge Raad. De kamerverhuurvrijstelling is niet van toepassing, inkomsten zijn gewoon in box 1 belast. Dit zowel bij verhuur van een eigen woning als bij verhuur van een bijgebouw, zoals een tuinhuisje of garage.

Geen kamerverhuurvrijstelling bij Airbnb

De Hoge Raad heeft beslist dat de kamerverhuurvrijstelling enkel van toepassing is als de huurder (en de verhuurder / eigenaar) op hetzelfde adres staan inschreven. Volgens het Gerechtshof was dit een technische formaliteit die niet zo belangrijk is, de Hoge Raad denkt hier dus anders over.

Verhuur van de eigen woning en belastingheffing

Henk woont in Amsterdam in zijn eigen woning. De woning wordt deels verhuurd (via Airbnb) aan mensen die Amsterdam bezoeken voor hun studie, plezier of werk. Henk ontvangt ruim € 1.600 aan inkomen. Hoe moet dit worden belast?

Het Gerechtshof was van mening dat de inkomsten zijn vrijgesteld op grond van de kamerverhuurvrijstelling (artikel 3.114 wet IB). De huurder stond echter niet op dit adres ingeschreven en dit is een formaliteit voor deze regeling. De Belastingdienst stapt naar de Hoge Raad en krijgt gelijk.

Volgens de Hoge Raad moet 70% van het inkomen worden aangegeven in box 1, de tijdelijke terbeschikkingstelling van de eigen woning (artikel 3.113 wet IB).

Bron verhuur eigen woning

Hoge Raad d.d. 6 november 2020 ECLI:NL:2020:1741.

Vragen over air bnb verhuur? of verhuur van panden?

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?

Opmerkingen/vragen

Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.

Deel deze pagina

Laatste update op 09-11-2020
Artikel gemaakt op 09-11-2020
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Vastgoed en belastingen Airbnb-verhuur woning

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap