print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Vastgoed en belastingen

Beleggen in Vastgoed B.V. en belastingen

Het beleggen in vastgoed wordt vaak gezien als een solide belegging. Panden worden niet zo snel minder waard en de huur levert doorgaans een goed rendement op. Indien de panden echter in een bv zijn ondergebracht, kan dit bij het overlijden van de aandeelhouder grote fiscale gevolgen hebben.

Voorbeeld van beleggen vastgoed in een bv

Vader bezit een bv met daarin een pand van € 1.000.000. Dit pand wordt aangehouden als belegging en verhuurd aan een derde. Doordat het pand al lange tijd in de bv zit en er in het verleden veel is afgeschreven, is de boekwaarde slechts € 200.000. Het pand is volledig met eigen vermogen gefinancierd. Vader komt te overlijden, wat zijn dan de gevolgen voor de belastingheffing? Zoon zal genoodzaakt zijn het pand dat zich in de bv bevindt te verkopen.

Waarde pand         1.000.000 
Af: vennootschapsbelasting (19% - 25,8% in 2023)     -/-  190.000
Per saldo na VPB          810.000
     
Af: inkomstenbelasting 26,9%      -/-   218.000
Per saldo na Inkomstenbelasting             592.000
     
Af: erfbelasting (10%-20%)    -/-   118.000
Netto voor kinderen             474.000

De totale belastingheffing naar aanleiding van het overlijden door vader bedraagt hierdoor meer dan 50%!!!

Tip beleggen in vastgoed in de BV

Verwerf een belang in de huurder van het pand of ga een samenwerkingsverband aan, dit scheelt aanzienlijk en kan - in het meest extreme geval - zelfs leiden tot een belastingheffing van nihil. Het is echter van groot belang dat u zich hier goed in laat begeleiden. Wilt u meer weten over de mogelijkheden om de acute belastingheffing zoveel mogelijk te beperken? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Deel deze pagina

Laatste update op 24-08-2023
Artikel gemaakt op 21-07-2015
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Vastgoed en belastingen Vastgoed BV

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap