Werkruimte aan huis vormt geen zelfstandig gedeelte van de woning
Bent u ondernemer en heeft u thuis een werkruimte tot uw beschikking of bent u voornemens een werkruimte in te richten, dan is het raadzaam dit artikel verder te lezen. In dit artikel behandelen wij een uitspraak van het Gerechtshof uit 2025. Op 6 februari 2025 is naar aanleiding van een WOO verzoek een document bekend gemaakt inzake de werkruimte van ondernemers en resultaatgenieters (ROW). In dit document kunt u het beleid van de belastingdienst over de kantoorruimte lezen, weinig bijzonders.
Werkruimte thuis en aftrek kosten
Op 23 maart 2025 heeft het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden (ECLI:NL:GHARL:2025:1752) uitspraak gedaan over de werkruimte van een predikant.
- In deze casus ging het om een woning die in eigendom is van de kerk.
- Op de begane grond bevindt zich een ruimte die is ingedeeld als werkruimte voor de predikant.
De predikant ontvangt een inkomen uit overige werkzaamheden en in de aangifte inkomstenbelasting trekt de predikant kosten af die betrekking hebben op de werkruimte. De inspecteur accepteert de opgegeven kosten voor de werkruimte niet. Het hof is het hier mee eens en oordeelt dat de werkruimte niet voldoet aan de vereisten voor de aftrekbaarheid omdat de ruimte onvoldoende zelfstandig is. Wat ging er mis?
- Er wordt niet overtuigend aangetoond dat er 35 uur per week in de ruimte wordt gewerkt (dus niet voldaan aan 70% norm, zie hierna).
- Geen zelfstandige werkruimte.
Overigens werden in deze casus ook de opgevoerde reiskosten van de predikant in twijfel getrokken. De predikant kon geen bewijs leveren voor de opgegeven reiskosten waardoor er een correctie plaatsvond in zijn aangifte inkomstenbelasting. Let er dus op dat er altijd een bewijsstuk ten grondslag ligt aan de reiskosten die u opgeeft in uw aangifte inkomstenbelasting.
In het vervolg van dit artikel lichten wij u toe wat de vereisten van een zelfstandige werkruimte zijn.
Vereisten werkruimte die fiscaal proof is
Vaak zijn de kosten die gemaakt zijn voor een werkruimte niet aftrekbaar. In artikel 3.16 lid 1 Wet inkomstenbelasting 2001 staat opgenomen wanneer de kosten wél aftrekbaar zijn. Er gelden twee voorwaarden:
- Het moet gaan om een werkruimte die volgens verkeersopvattingen een zelfstandig gedeelte van de woning vormt; en
- Er moet daadwerkelijk gewerkt worden en inkomen gegenereerd worden.
Een ‘naar verkeersopvattingen zelfstand gedeelte van een woning’ is niet specifiek uitgelegd in de wet. Of sprake is van een zelfstandige werkruimte hangt af van meerdere factoren, bijvoorbeeld:
- Of de werkruimte een eigen ingang heeft of opgang heeft;
- Of de werkruimte een eigen sanitaire voorziening heeft;
- Of de werkruimte verhuurd zou kunnen worden aan derden.
Wanneer er een bureau op de zolderkamer wordt gezet of wanneer er een klein aanbouwtje wordt bijgebouwd waar een bureautje kan staan dan ziet de Belastingdienst dit meestal gewoon als een onderdeel van de woning en niet als een zelfstandige werkruimte. In de eerdergenoemde uitspraak van het Hof had de werkkamer van de predikant geen apart toilet voor de werkruimte. In de woning zaten wel twee toiletruimtes maar deze waren niet direct te bereiken via de werkruimte. Het toilet was weliswaar in de buurt van de werkruimte maar maakte onderdeel uit van de woning als geheel en niet van de werkruimte.
Wanneer wel geconcludeerd kan worden dat de werkruimte zelfstandig is dan moet er bekeken worden of er ook daadwerkelijk inkomen wordt verdiend in de werkruimte. Er zijn twee verschillende scenario’s waaruit bekeken kan worden of er voldoende vanuit de werkruimte gewerkt wordt:
- ls er naast de werkruimte ook nog een werkplek elders is, bijvoorbeeld een kantoorpand of werkplaats, dan moet minimaal 70% van het totale inkomen verdiend worden in de werkruimte thuis.
- Als de werkruimte de enige werkruimte is, dan moet u minimaal 70% van uw inkomsten in of vanuit de werkruimte verdienen, én minstens 30% daadwerkelijk in de ruimte zelf.
Let erop dat de bewijslast bij de belastingplichtige ligt. Dus wanneer u in uw aangifte beweert dat u 70% van uw winst heeft verdiend in uw werkruimte, dan moet u dit kunnen bewijzen. Houd daarom bij hoeveel uren u werkt in de ruimte en welke werkzaamheden u daar verricht.
Welke kosten kunt u in aftrek brengen?
Wanneer uw werkruimte voldoet aan de vereiste en als ‘zelfstandig’ gezien kan worden én u voldoende winst genereerd in de werkruimte kunt u bepaalde kosten in aftrek brengen in uw aangifte inkomstenbelasting.
Kosten die in aftrek gebracht kunnen worden zijn bijvoorbeeld:
de kosten voor de inrichting van de ruimte (bureau, stoelen, tafels, etc.);
- de energiekosten die aan de werkruimte toe te rekenen zijn;
- een deel van de hypotheekrente of huur (het deel dat aan de werkruimte toe te rekenen is);
- en onderhoudskosten die voor de werkruimte worden gemaakt.
Om de kosten in aftrek te kunnen brengen moet u uiteraard wel bewijsstukken hebben zoals facturen en bonnetjes.
Noot fiscaal jurist inzake werkruimte en belastingen
De conclusie van dit verhaal is dat u de gemaakte kosten in aftrek mag brengen wanneer u een werkruimte heeft met een eigen ingang en sanitair, u er minstens 70% van uw inkomsten genereert, én u dit alles kunt onderbouwen. In alle andere gevallen kunt u helaas geen kosten in aftrek brengen. De fiscale behandeling van werkruimtes blijft lastig. Twijfelt u over uw situatie of weet u niet zeker of u aan alle voorwaarden voldoet? Neem dan gerust contact met ons op. Een goed advies vooraf kan een hoop gedoe (én geld!) besparen in de toekomst.