print sitemap zoeken disclaimer contact

BTW vraagstuk ?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

Boekenonderzoek inzake BTW?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

BTW Scan ?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Verhuur werkkamer en BTW-aftrek

De Hoge Raad heeft op 6 juni 2014 een bijzondere uitspraak gedaan. De heer X heeft een werkkamer in de kelder van zijn nieuwbouwwoning. De werkkamer beschikt niet over een eigen sanitaire voorziening of keuken en kan enkel via de gemeenschappelijke voordeur worden bereikt. De heer X verhuurt de werkkamer met BTW aan zijn B.V. De BTW op de nieuwbouw van de kelder wordt door de heer X teruggevraagd. Het Gerechtshof Arnhem heeft de aftrek op 5 februari 2013 geweigerd. De Hoge Raad is het nu met de heer X eens.

Omzetbelasting op werkkamer thuis verrekenen

De Hoge Raad is - in tegenstelling tot het Gerechtshof - van mening dat een duurzaam tegen een vergoeding aan een vennootschap ter beschikking gestelde werkkamer van de DGA (in zijn woonhuis) een economische activiteit is in de zin van de BTW-richtlijn.

De heer X (feitelijk maatschap tussen beide echtelieden) bouwt een woning en verhuurt hierin een werkkamer (in de kelder) met BTW aan zijn beheer B.V. De werkkamer heeft geen eigen ingang, toilet, keuken, etc. Via de voordeur en de hal van de woning kan men in de kelder komen. Er wordt gekozen voor belaste verhuur en de BTW op de nieuwbouw (van de kelder) wordt teruggevraagd en ook door de inspecteur teruggegeven. Via een naheffingsaanslag wordt de BTW door de Belastingdienst "teruggevraagd".  

De ruimte wordt voor tenminste 5 jaar door X aan de Beheer B.V. ter beschikking gesteld als werkkamer. Er wordt hiervoor ook een vergoeding betaald door X B.V. X verricht deze activiteit zelfstandig.

Op grond van artikel 9 lid 1 tweede alinea van de BTW-richtlijn (uit 2006) is de BTW verrekenbaar. Niet van belang is of de voorwaarden en omstandigheden waaronder X de werkkamer ter beschikking stelt, kunnen worden aangemerkt als verhuur in de zin van de Wet of BTW-richtlijn 2006, of vergelijkbaar zijn met verhuur van ruimten aan studenten of toeristen.

Bron werkkamer en BTW

Hoge Raad d.d. 6 juni 2014.

Meer weten van verhuur werkkamer en btw aftrek

Deel deze pagina

Laatste update op 11-06-2014
Artikel gemaakt op 06-06-2014
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Omzetbelasting Actueel omzetbelasting Verhuur werkkamer en BTW aftrek

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap