print sitemap zoeken disclaimer contact

Werkkamer en beleggen

Met de werkkamer kunt u fiscaal - als privépersoon - vrijwel niks, niet voor beleggingen of uw studie. Wel als u er echt inkomen zou gaan verdienen of er een onderneming in uitoefent.

Toelichting

Enige tijd geleden stond in diverse kranten dat de particuliere belegger de kosten voor zijn werkkamer thuis, van waaruit hij zijn beleggingstransacties verrichtte, kon aftrekken van de belasting. Onder de alweer ruim drie jaren van kracht zijnde Wet IB 2001 is dit in elk geval niet mogelijk, omdat particulier vermogensbeheer onder de forfaitaire vermogensrendementsheffing van box 3 valt en in deze box er geen plaats is voor welke kostenaftrek dan ook. Onder de oude Wet IB 1964 was aftrek van kosten voor een werkkamer wel mogelijk, mits de particuliere belegger zijn beleggingsinkomsten voor tenminste 70% in of vanuit deze werkkamer verdiende. In een recente procedure heeft de Hoge Raad beslist dat aftrek niet mogelijk is als de particuliere belegger vrijwel uitsluitend belegt in vermogenswinsten die niet tot de belaste inkomsten uit vermogen behoren. Het betrof een particuliere belegger die thuis een werkkamer had ingericht die hij 3 tot 4 uur per dag gebruikte voor het via internet volgen van aandelenkoersen, het lezen van beursnieuws uit binnen- en buitenland, het bijhouden van zijn bankrekeningen en het in verband hiermee ongestoord kunnen telefoneren. Hij wilde de kosten voor deze werkkamer aftrekken van de inkomsten die hij behaalde met zijn beleggingsactiviteiten. Omdat de belegger echter vrijwel uitsluitend belegde in onbelaste koerswinsten, was er geen sprake van belaste inkomsten en kon er dus ook geen sprake zijn van op deze inkomsten drukkende kosten. De kosten voor de werkkamer konden volgens de Hoge Raad dus niet worden afgetrokken.

Meer weten van werkkamer en beleggen

Deel deze pagina

Laatste update op 04-08-2017
Artikel gemaakt op 25-10-2004
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Aangifte IB Werkkamer en beleggen

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap