print sitemap zoeken disclaimer contact

Formeel belastingrecht

DGA / Bestuurder moet tijdig de betalingsonmacht melden

Kunt u als (feitelijk) bestuurder uw belastingen en/of premies niet meer betalen? U moet dit binnen 2 weken nadat u de belastingen of premis had moeten betalen schriftelijke melden bij de Belastingdienst. Doet u dit niet of niet tijdig dan kun u in prive aansprakelijk worden gesteld voor de niet betaalde belastingen en premies.

Het belang van een rechtsgeldige melding betalingsonmacht

De gedachte dat bestuurders van een besloten vennootschap automatisch gevrijwaard zijn van privéaansprakelijkheid is een hardnekkig misverstand. Hoewel de B.V. in beginsel aansprakelijk is voor haar schulden, bestaat voor specifieke belastingschulden (zoals omzetbelasting en loonbelasting) een mogelijke aansprakelijkheid voor de bestuurder. In dit artikel wordt de aansprakelijkheid van bestuurders ten aanzien van de omzetbelasting en/of loonbelasting nader toegelicht. Centraal staat hierin het belang van een rechtsgeldige melding betalingsonmacht. Deze regeling is volgens de Hoge Raad d.d. 11 juli 2025 ECLI:NL:HR:2025:1128 niet in strijd met het unierechtelijke evenredigheidsbeginsel . Ook wordt in deze procedure nog gekeken naar de situaties dat er meer bestuurders zijn en er één bestuurder aansprakelijk wordt gesteld, volgens de Hoge Raad is dit aan de belastingdienst om een keuze te maken.

Melding betalingsonmacht bij de Belastingdienst

Een bestuurder van een lichaam met rechtspersoonlijkheid, kan aansprakelijk worden gesteld voor onder andere onbetaald gebleven loon- en omzetbelasting. Het lichaam is verplicht om een melding betalingsonmacht te doen. Dit houdt in dat het lichaam de Belastingdienst ervan op de hoogte moet stellen dat het de verschuldigde loon- of omzetbelasting niet kan betalen.

Bestuurdersaansprakelijkheid

De bestuurdersaansprakelijkheid staat gecodificeerd in artikel 36 van de invorderingswet 1990. Dat er een verplichte melding betalingsonmacht moet worden ingediend door het lichaam is terug te vinden in lid 2. Indien er een rechtsgeldige melding betalingsonmacht heeft plaatsgevonden is de bestuurder in beginsel niet aansprakelijk voor de onbetaald gebleven omzetbelasting en/of loonbelasting. Echter, op grond van lid 3 kan de Belastingdienst de bestuurder alsnog aansprakelijk stellen, maar dan dient de Belastingdienst aannemelijk te maken dat sprake is van (kennelijk) onbehoorlijk bestuur in de periode van drie jaren voorafgaande aan het tijdstip van de mededeling

Is er echter geen, niet tijdige, of een onjuiste melding betalingsonmacht gedaan, dan wordt verondersteld dat sprake is van (kennelijk) onbehoorlijk bestuur. Er is dan nog één escape (een zware bewijslast); de bestuurder dient aannemelijk te maken dat het niet aan de bestuurder is te wijten dat de juiste melding niet is gedaan. Ingeval dat niet is te weerleggen door de bestuurder is de bestuurder aansprakelijk.

Hoe betalingsonmacht melden?

Een melding betalingsonmacht moet schriftelijk plaatsvinden, maar is verder in principe vormvrij. De schriftelijke melding betalingsonmacht dient wel inzichtelijk te maken wat de oorzaak is van de betalingsproblemen. Toch verdient het de voorkeur om gebruik te maken van het formulier dat de Belastingdienst op de website beschikbaar heeft gesteld. Deze vindt u hier.

Let op! Een mondelinge melding van betalingsonmacht is uitdrukkelijk niet mogelijk!

Tijdige melding betalingsonmacht

Eén van de voorwaarden is dat er een tijdige melding betalingsonmacht wordt gedaan. Wanneer is sprake van een tijdige melding? Uiterlijk twee weken na de dag waarop de verschuldigde belasting moest zijn voldaan. De bewijslast van de tijdige melding ligt bij de belastingplichtige, zie hiertoe Gerechtshof Arnhem Leeuwarden d.d. 28 maart 2023 ECLI:NL:GHARL:2023:2614

Voorbeeld inzake tijdige melding betalingsonmacht

De omzetbelasting over het eerste kwartaal 2025 moet uiterlijk 30 april 2025 zijn gedaan en betaald. Indien een melding betalingsonmacht uiterlijk 14 mei 2025 is gedaan is sprake van een tijdige melding betalingsonmacht. Wordt na 14 mei 2025 gemeld dan is in beginsel al sprake van bestuurdersaansprakelijkheid. Desondanks blijft alsdan het advies om alsnog zo spoedig mogelijk melding betalingsonmacht te doen, omdat dan wel sprake is van een tijdige melding voor eventuele toekomstige onbetaald gebleven omzetbelasting/loonbelasting.

Hoe lang geldt de betalingsonmacht?

In principe blijft de melding betalingsonmacht rechtsgeldig zo lang de situatie blijft voortduren. Echter, indien er een betaling plaatsvindt op de lopende betalingsverplichting wordt geacht dat geen sprake meer is van een betalingsonmacht (voor alle belastingmiddelen). Mocht nog steeds sprake zijn van betalingsonmacht moet opnieuw een melding worden gedaan! Let op! Ook indien geen of niet tijdig aangifte is gedaan moet er opnieuw een melding betalingsonmacht worden gemeld!

Noot fiscaal jurist inzake melding betalingsonmacht

Een melding betalingsonmacht geen verzoek om uitstel van betaling is. Beide regelingen staan los van elkaar. Dit betekent dat afzonderlijk een mogelijke betalingsregeling dient te worden getroffen losstaand van de vraag of sprake is van een melding betalingsonmacht.

Als goed bestuurder dienen de belangen van de vennootschap in het oog gehouden te worden. Ofwel: als bestuurder bestaat er geen vrijbrief om te doen en laten wat hij/zij wil. Ondanks goed bestuurder kan een niet correcte melding betalingsonmacht u als bestuurder in een benarde positie brengen. Als bestuurder van bijvoorbeeld een B.V. wordt dus niet per definitie aan aansprakelijkheid ontkomen. Gevolg van een niet correctie melding is dat u ‘met 1-0 achter staat’. Probeer dan nog maar eens aannemelijk te maken dat het niet aan u is te wijten dat u geen tijdige en/of correcte melding betalingsonmacht heeft gedaan.

Als de melding tijdig is gedaan kan de bestuurder nog wel prive aansprakelijk worden gesteld, dit als er sprake van kennelijk onbehoorlijk bestuur in de periode van 3 jaren voorafgaande aan het tijdstip van de melding (artikel 36 Invorderingswet 1990 en bijvoorbeeld Rechtbank Noord Nederland 6 februari 2024 ECLI:NL:RBNNE:2024:344 

Is uw vennootschap in betalingsproblemen dan is actie snel vereist. Wij kunnen u hierin bijstaan. Maar let op! De tijd is kort om de situatie in beeld te krijgen. Daarom ook het advies ga niet achterover leunen en onderneem actie!

Discussie met de belastingdienst over aansprakelijkheid voor belastingschulden?

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?

Opmerkingen/vragen

Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.

Deel deze pagina

Laatste update op 21-07-2025
Artikel gemaakt op 21-07-2025
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Formeel belastingrecht Betalingsomacht melden door DGA vergeet het niet

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap