Actueel fiscaal nieuws over Corona

print sitemap zoeken disclaimer contact

Vacatures
U bevindt zich hier : Kennisbank Loonbelasting Personeelsfeest en fiscus

Personeelsfeesten

Normale vakantiereizen worden belast op grond van hun waarde (in het economisch verkeer). Verstrekkingen van bedrijfsfeesten, personeelsreizen en andere incidentele festiviteiten mogen sinds 2007 onbelast worden vergoed. Er gelden dus geen grensbedragen meer. De vergoeding of verstrekking zal volledig onbelast zijn. Dit gaat ook gelden voor deelnemende partners van de werknemer. Er zijn wel regels, deze zijn:

  1. festiviteit moet voor 75% van het personeel openstaan (zie tip 1);
  2. het moet gaan om gezamenlijke activiteiten.

Tip 1

U mag werknemers indelen in functiegroepen of organisatorische eenheden. Hierdoor kunt u een reis openstellen voor de directie, de verkopers of een afdeling.

Tip 2

Een directeur-grootaandeelhouder (DGA) met zijn partner op vakantie sturen middels een personeelsreis is niet de bedoeling van de regeling. Als uitsluitend de DGA (met zijn partner / directie familie) aan een dergelijke reis deelneemt, is voorzichtigheid geboden.

De praktijk

In de praktijk zie je allerlei personeelsfeesten voorbij schieten. Enkele voorbeelden uit de praktijk:

  1. Hof Den Bosch (april 2002): een importeur organiseert voor dealers een reis naar exotische oorden, vertegenwoordigers waren gastheer. Met uitzondering van een beperkt bedrag was de reis onbelast.
  2. Hoge Raad (december 2002): werknemers die tegen kostprijs een vakantiehuis kunnen huren betreft normaal loon (in natura).
  3. Hof Den Haag (april 2003): reis met verplicht programma en zakelijke elementen is onbelaste personeelsreis.
  4. Hof Den Bosch (januari 2004): reis voor management team en partners naar Zuid Afrika vormde loon (in natura) en was belast.
  5. Hoge Raad (januari 2006): werkgever huurt een vliegtuig voor personeel en klanten. Waardering van loon in natura volgens normale vliegtarieven en niet de hogere kosten van het vliegtuig.
  6. Ministerie van Financiën (februari 2007): diverse antwoorden van het Ministerie van Financiën.

Regeling 2006 (en daarvoor)

De werkgever kan aan de werknemer een vergoeding geven voor een personeelsfeest en dergelijke of een personeelsfeest verstrekken. Deze vergoeding / verstrekking is onbelast voor zover de kosten die verband houden met de (verstrekte) voorziening per werknemer niet meer bedragen dan € 340 (2003 en 2002: € 340) per jaar inclusief BTW.

Betreft het personeelsfeest een jubileum van de werkgever, dan is het maximaal vrijgestelde bedrag € 454 (2003 en 2002: € 454) inclusief BTW per werknemer per jaar. Een voorwaarde is dat minimaal driekwart van de werknemers moet kunnen deelnemen aan het personeelsfeest.

Bedragen de rechtstreekse kosten van het personeelsfeest meer dan € 454 (2003 en 2002: € 454), laat u dan voorlichten door uw adviseur.


Auteur(s) van personeelsfeest en fiscus


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv

Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Kennisbank Loonbelasting Personeelsfeest en fiscus

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap