print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Loonbelasting

Onbelaste vergoedingen optimaliseren?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

WKR Scan binnen uw bedrijf?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Naheffing ontvangen ?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Boete concurrentiebeding aftrekbaar

Conclusie

Een door een werknemer betaalde boete in verband met de overtreding van een concurrentiebeding is aftrekbaar als negatief loon. Een welkome uitspraak van de Rechtbank die ook door het Gerechtshof wordt bekrachtigd.

Feiten

Henk werkt als helpdeskmedewerker. Het gaat niet goed met de werkgever en Henk vertrekt naar de concurrent. De werkgever gaat failliet en de curator vordert geld van Henk. Henk gaat uiteindelijk over tot betaling en wil dit bedrag aftrekken in zijn aangifte, hij neemt het op als negatief loon. De inspecteur weigert de aftrek omdat de schadevergoeding betrekking heeft op de nieuwe dienstbetrekking en niet op de oude. De rechter is er snel klaar mee, de verplichting tot betaling komt voort uit de overtreding van een bepaling in het oude arbeidscontract. Derhalve een rechtstreeks verband met de oude dienstbetrekking.

Fiscaal bezien

De wet stelt: een voordeel uit dienstbetrekking is belastbaar als loon. Een voordeel kan ook negatief zijn, zoals de verplichting tot betalen van een boete of schadevergoeding aan een (voormalig) werkgever. In dat geval is sprake van negatief loon.

Contactpersoon

Voor verdere vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met de heer mr. Dennis J.B. Jongbloed.
 

Bron: Rechtbank Haarlem, 28 maart 2007, nr. 05/6503 en Gerechtshof Amsterdam, 27-10-2008, nr. 07/00239.

Deel deze pagina

Laatste update op 13-01-2013
Artikel gemaakt op 17-11-2008
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Loonbelasting Boete Concurrentiebeding

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap