print sitemap zoeken disclaimer contact

U bevindt zich hier :Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Loonbelasting Lenen van de baas

Onbelaste vergoedingen optimaliseren?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

WKR Scan binnen uw bedrijf?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Naheffing ontvangen ?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Lenen van de werkgever

Hypotheek van de werkgever

Vandaag stond in De Telegraaf "overheden spelen vaak bankier". Gemeenten en provincies lenen hun werknemers soms geld om een huis te kunnen kopen of te verbouwen. Omdat overheden zelf goedkoop kunnen lenen, kunnen ze dit ook goedkoop doorlenen aan de ambtenaren. Ze doen dit tegen lage rentetarieven zodat de hypotheek kan worden gezien als secundaire arbeidsvoorwaarde. De leningen liggen nu onder vuur, de overheid moet niet teveel optreden als bank, aldus De Telegraaf. Dit soort leningen wordt ook verstrekt door grote concerns en door banken. Ik zou dit ook best willen, moet ik erkennen. Het risico voor overheidsbedrijven is echter dat het risico uiteindelijk wordt gedragen door de burger, dit kan niet de bedoeling zijn.

Lenen van de baas

Het lenen van uw werkgever kan best aantrekkelijk zijn. Dit om een aantal redenen:

  • goedkope manier van belonen;
  • geen afsluitprovisie;
  • lage hypotheekrente (0% is zelfs toegestaan voor woningen).

Persoonlijke lening van de baas

Het lenen bij Wehkamp of lenen.nl is nog steeds duur. De rentetarieven lopen al snel op tot meer dan 10% per jaar. U mag ook van uw werkgever lenen, het rentepercentage is in de wet opgenomen en bedraagt per 2010 2,5%. Renteloos lenen mag ook, maar dan enkel voor uw eigen woning, verbouwingen of zaken die door de werkgever belastingvrij mogen worden vergoed (zoals computers die zakelijk worden gebruikt). De rente mag ook lager zijn dan 2,5%, maar dan is het verschil tussen de berekende rente en 5% rente gewoon loon. De werkgever wil u wellicht geld lenen mits de inhouding mag plaatsvinden op uw salaris en u de lening per direct terugbetaalt als u vertrekt. Dit is ook redelijk lijkt me. Praat er eens over met uw werkgever.

Hypotheek van de baas

Als u een eigen woning koopt, mag uw werkgever dit bedrag aan u lenen voor 0%, mits u kunt aantonen dat het geld is gebruikt voor de aankoop van een eigen woning. De leningsovereenkomst moet verder zakelijk zijn en de werknemer moet verklaren dat de lening voor de eigen woning is gebruikt. Legt u de overeenkomst even voor aan de Belastingdienst, dit voorkomt latere misstanden. Het voordeel is een leuke secundaire arbeidsvoorwaarde of employee benefit, zoals ze dit in de commerciële wereld noemen.

Tip

Uw werkgever hoeft u geen afsluitprovisie in rekening te brengen. Derhalve kunt u van uw baas lenen tegen 0% zonder verdere kosten. Dit lijkt mij een leuk alternatief voor een zwaar belaste bonus of winstdelingsregeling.

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Loonbelasting Lenen van de baas

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap