print sitemap zoeken disclaimer contact

Onbelaste vergoedingen optimaliseren?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

WKR Scan binnen uw bedrijf?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Naheffing ontvangen ?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Letselschade, smartengeld en belastingen

Of een vergoeding inzake letselschade of smartengeld belastingvrij is of niet is vaak onduidelijk. Uitspraken van rechters gaan alle kanten op. In discussies met de Belastingdienst zijn de feiten, en met name de presentatie van de feiten, cruciaal. Het is verstandig om naast uw letselschade-advocaat ook een fiscaal jurist erbij te betrekken. De fiscaal jurist kan er in voorkomende gevallen voor zorgen dat u niet 50% van uw vergoeding aan belastingen hoeft te betalen.

Procedures inzake belastingheffing bij letselschadevergoedingen

Het is even zoeken en puzzelen, maar hieronder een aantal uitspraken van fiscale rechters over uitkeringen inzake immateriële schadevergoeding, letselschade of smartengeld.

  1. Vergoeding inzake blijvend verlies aan arbeidsvermogen is belastingvrij, zie hiertoe Hoge Raad 29 juni 1983.
  2. Als een vergoeding haar grondslag kan vinden in een overeenkomst van opdracht of arbeidsovereenkomst, is de uitkering belast, Hoge Raad 21 februari 2001 (ECLI:NL:HR:2001:AB0164).
  3. Vergoeding psychisch leed: een vergoeding welke ziet op psychisch leed is volgens het Gerechtshof Den Bosch op 23 mei 200 (ECLI:NL:GHSHE:2003:AH8937) belastingvrij, volgens de Hoge Raad in eerdere jaren echter niet.
  4. Pijn en gederfde levensvreugde (bij uitzendkracht) is belastingvrij, aldus het Gerechtshof Arnhem d.d. 17 maart 2004 (ECLI:NL:GHARN:2004:AO7871).
  5. Blijvend verlies van arbeidsvermogen door val van brug is belastingvrij, dit aldus het Gerechtshof Arnhem d.d. 14 februari 2008 (ECLI:NL:GHARN:2008:BC5464).
  6. Politieagent die verlamd raakt tijdens zijn werk krijgt een belaste uitkering via zijn werkgever, deze blijkt achteraf via de rechter onbelast, aldus het Gerechtshof Arnhem - Leeuwarden op 21 april 2015 ECLI:NL:GHARL:2015:2915.
  7. Arbeidsongeschiktheidsuitkering UWV en verzekeraar is belast, aldus het Gerechtshof Den Haag 10 juli 2019 ECLI:NL:GHDHA:2019:1903.
  8. Letselschade brandweerman behoort niet tot loon uit dienstbetrekking aldus de Rechtbank Noord Nederland 3 september 2019, ECLI:NL:RBNNE:2019:3745. De werkgever had loonbelasting ingehouden op de uitkering, de rechter is van mening dat dit niet nodig was. In principe is de uitkering loon maar dit is een uitzonderlijke situatie zodat de vergoeding niet tot het loon behoort. Dit hangt mede samen met de publieke belangen welke de werkgever dient.

Vragen over letselschade en belastingvrije vergoeding

Als u vragen heeft over betaalde of nog te betalen immateriële schadevergoedingen en / of de tekst in een overeenkomst tussen partijen, neem dan gerust contact met ons op.

Vragen over belastingvrij vergoeding bij letsel?

Vul uw naam en telefoonnummer in en wij nemen contact met u op.

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Loonbelasting Letselschade smartengeld en belastingen

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap