print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Loonbelasting

Onbelaste vergoedingen optimaliseren?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

WKR Scan binnen uw bedrijf?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Naheffing ontvangen ?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Kwijtschelding personeelslening

Essentie

U mag aan uw personeel een lening verstrekken tegen een rente van 2,5%. Het kan zijn dat de werknemer de schuld niet kan terugbetalen. Als de schuld niet op de werknemer kan worden verhaald, is de kwijtschelding onbelast.

Feiten

Een personeelslening kan een aardige arbeidsvoorwaarde zijn. Hiermee bind je ook je werknemer aan het bedrijf. U moet de lening wel schriftelijk vastleggen en de verhouding werknemer / werkgever en schuldenaar / schuldeiser zorgvuldig gescheiden houden. De rente en aflossing zou ik niet via de salarisstrook laten lopen.

Rechtbank

De Rechtbank in Breda heeft voor de werkgever positief beslist over een kwijtschelding van een personeelslening. Aan een directeur is een lening verstrekt. De lening zou worden terugbetaald zodra hij aandelen had verkocht, de aandelen daalden in waarde en hij was niet meer in staat om de schuld terug te betalen. De inspecteur was van mening dat de kwijtschelding als loon moest worden aangemerkt. De rechter dacht hier anders over. Ook het feit dat de dienstbetrekking nog bestond maakte – in dit geval – geen verschil. Kennelijk is niet gekeken naar de mogelijkheden van loonbeslag.

Tip en conclusie

Als een werkgever de lening niet op zijn (voormalige) werknemer kan verhalen, is de kwijtschelding in de onderneming aftrekbaar en voor de werknemer onbelast. De werkgever moet wel zijn best doen om het geld van zijn werknemer te krijgen. Leg de overeenkomst schriftelijk vast en zorg voor een zuivere verhouding. U kunt overwegen om met uw werknemers te overleggen over het oversluiten van persoonlijke leningen van de werknemers. Hiermee creëert u meer bestedingsruimte voor de werknemers en een binding met uw bedrijf.

Een lening aan een werknemer voor een woning of verbouwing mag tegen 0% rente worden verstrekt.


Bron : Rechtbank Breda d.d. 12 maart 2008 (AWB 05/4918).

Deel deze pagina

Laatste update op 13-01-2013
Artikel gemaakt op 16-07-2008
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Loonbelasting Kwijtschelding personeelslening

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap