print sitemap zoeken disclaimer contact

Welke maaltijden mogen belastingvrij worden vergoed?

Maaltijden en fiscus

Belastingvrij vergoeden van maaltijden

Als maaltijden voor 10% of meer een zakelijk karakter hebben, dan mogen die belastingvrij, via de gerichte vrijstelling noemen we dit, worden vergoed.

Huidige wetgeving inzake gezonde lunch

Een gezonde lunch is essentieel voor werknemers. Deze kan tot 2022 belastingvrij, volgens de Hoge Raad. Onder de wetgeving tot 2022 kon dit uiteindelijk belastingvrij. De wetgeving is in 2022 aangepast. Vanaf dat moment zijn enkel verplichtige arbo voorzieningen (uit de Arbowet) gericht vrijgesteld, denk hierbij aan een veiligheidshelm of ergonomische werkplek. Gezonde maaltijden vallen hier niet meer onder. De staatssecretaris geeft in zijn beantwoording op 14 juni 2024 aan dat elke werkgever naar eigen inzicht zijn vrije ruimte van de WKR mag invullen. Omdat vrijwel alle werkgevers vlot boven de WKR drempel uitkomen is de gezonde lunch dus belast met een eindheffing. Jammer... en een gemiste kans.  

Wanneer is een maaltijd zakelijk?

 • Eten tijdens overwerk
 • Eten tijdens koopavonden
 • Als werknemer tussen 17.00 - 20.00 uur niet thuis kan eten door zijn werk
 • Eten met een klant of relatie
 • Eten tijdens een studie of congres
 • Maaltijden tijdens een tijdelijk verblijf elder
 • Eten tijdens een dienstreis
 • Eten tijdens een zakelijke bespreking met een klant of relatie (buiten de werkplek)
 • Eten op een niet permanente locatie (bouwvakkers, etc.)

De werkgever mag in dit geval een belastingvrije vergoeding van € 3,35 per dag geven (cijfers 2021) of het bonnetje / de factuur volledig vergoeden.

Waar moet de werknemer eten bestellen of halen?

Het maakt niet uit waar de werknemer de maaltijd haalt, dit kan bij een restaurant, een bakker en zelfs bij een supermarkt of via Thuisbezorgd of een andere maaltijdbezorger.

Welke maaltijden zijn niet zakelijk?

Sommige maaltijden mogen niet belastingvrij worden vergoed. De belangrijkste voorbeelden zijn:

 1. Maaltijden in de kantine, bar, keuken of het restaurant van het kantoor of bedrijf;
 2. Maaltijden tijdens een personeelsfeest (met consumptief karakter).

De hierboven genoemde maaltijden moeten tot het loon worden gerekend. Deze dus opnemen in de vrije ruimte en aanwijzen als eindheffingsloon. Bij een personeelsfeest moet onderscheid worden gemaakt tussen een feest op een externe locatie en een feest bij uw bedrijf, lees hiertoe het artikel hieronder.

Vragen over belastingvrije vergoedingen ?

Heeft u vragen over het vergoeden van kosten voor uw werknemers, vragen over de bijtelling van de auto van de zaak of een lening aan een werknemer? Bel of mail gerust met onderstaande specialisten, ze helpen u graag en vlot.

Vragen over belastingvrije vergoedingen?

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?

Opmerkingen/vragen

Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.

Deel deze pagina

Laatste update op 17-06-2024
Artikel gemaakt op 11-04-2021
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Loonbelasting Werkkostenregeling (WKR) Maaltijden en fiscus

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap