print sitemap zoeken disclaimer contact

Zomerborrel en belastingen

Een barbecue op het werk en de Belastingdienst

Advocatenkantoor De Vries organiseert een barbecue op kantoor voor haar werknemers en hun partners. Een gezellig feestje voor 50 personen. De kosten voor de barbecue bedragen €2.000 en de artiest ontvangt €1.000. Wat zijn de fiscale gevolgen?

Personeelsfeest en fiscus

Als een barbecue of een zomerborrel op de werkplek wordt gehouden, is dit fiscaal voordeliger dan een feestje op een andere locatie. Het advocatenkantoor moet over een in de wet vastgelegd bedrag belasting betalen (maaltijden € 3,35 per werknemer). Men moet dus over € 3,35 x 50 = € 167,50 belasting betalen, het kantoor kan dit aanwijzen als eindheffingsloon (heffing 80%) binnen de werkkostenregeling. Als er nog ruimte is binnen de WKR vrije ruimte, kan dit natuurlijk ook.

Als de barbecue of zomerborrel zou plaatsvinden bij een horecagelegenheid (of andere externe locatie), moet over de totale € 3.000 belasting worden betaald (tenzij er in de WKR vrije ruimte nog mogelijkheden zijn). De eindheffing bedraagt 80%.

Fiscaal advies inzake belonen werknemers

Personeelsfeesten op de werkplek zijn vrijwel altijd belastingvrij, soms zijn er forfaitaire regels die een beperkte heffing opleveren. De BTW op personeelsfeesten is veelal ook gewoon verrekenbaar.

Het begrip werkplek wordt beoordeeld vanuit de werknemer. Een werkplek van een werknemer is een plaats die deze gebruikt in verband met het verrichten van arbeid waarbij voor de werkgever de arbeidsomstandighedenwet van toepassing is (artikel 1.2 eerste lid onderdeel f URLB 2011). Er zijn wel een paar uitzonderingen in artikel 3.7 en 8.4a (maar deze zijn niet relevant).

Over maaltijden moet een forfait worden betaald, maar de kosten voor consumpties, tenten, bediening en artiesten zijn volledig vrijgesteld voor de loonheffing, mits het feestje op de werkplek heeft plaatsgevonden.

Er zijn diverse mogelijkheden om werknemers belastingvrij of voordelig te belonen. Het is echter wel van belang dat regelgeving strikt en nauwgezet wordt opgevolgd. Neem gerust eens contact op met één van onze specialisten.

DJ

Deel deze pagina

Laatste update op 24-08-2022
Artikel gemaakt op 23-08-2022
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Loonbelasting Actueel loonbelasting Zomerborrel en belastingen

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap