print sitemap zoeken disclaimer contact

Verhuurde kunst in box 3 en gift aftrekbaar

De heer X heeft een kunstcollectie van ruim € 700.000. De kunst wordt voor € 57.000 verhuurd aan een museum. Tevens schenkt de heer X € 57.000 euro (als aftrekbare periodieke gift) aan het museum. Kan dit ? Ja ... volgens de Hoge Raad wel. Voorwaarde is dan wel dat u het geheel schriftelijk goed hebt vastgelegd.

De gevolgen zijn:

  • kunst moet worden opgenomen in box 3;
  • periodieke gift is aftrekbaar in box 1;
  • schuld inzake periodieke gift mag worden opgenomen in box 3.

Verhuur van kunst aan museum

De heer X is verzamelaar van kunst. In 2003 en 2004 heeft hij enkele kunstwerken voor 5 jaar ter beschikking gesteld aan een museum. Deze terbeschikkingstelling wordt schriftelijk vastgelegd in een overeenkomst tot verkoop, verhuur, geldlening en levering van kunstwerken. Partijen laten het geheel bij een notaris vastleggen. Een deel van de kunstwerken wordt verkocht aan het museum en een deel van de kunstwerken wordt verhuurd.

De Belastingdienst is het niet eens met de aftrekbaarheid van de periodieke gift. De Rechtbank is in 2012 met belastingplichtige eens. De kunst is - volgens de Rechtbank - vrijgesteld in box 3 omdat deze niet ter belegging dient (artikel 5.8 Wet op de inkomstenbelasting). De Belastingdienst gaat in hoger beroep bij het Gerechtshof.

Het Gerechtshof is van mening dat de kunst in box 3 moet worden opgenomen, dit in tegenstelling tot de Rechtbank. De periodieke gift is - ook volgens het Gerechtshof - aftrekbaar in box 1. De schuld inzake de periodieke gift mag echter wel in box 3 worden meegenomen (Hoge Raad 27 februari 2009 rolnummer 07/12914).

Bron kunst en rechtspraak

Rechtbank Den Haag d.d. 4 januari 2012.

Gerechtshof Den Haag d.d. 5 februari 2013.

Hoge Raad d.d 6 juni 2014.

Meer weten van verhuurde kunst box 3 en gift aftrekbaar

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Estate planning Verhuurde kunst box 3 en gift aftrekbaar

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap