Volg ons op:

Twitter Updates

Stel een testament op!

Een miljard aan dierbaren of de Belastingdienst?

Bij erfenissen lopen de zakelijkheid en de emotie door elkaar. Ouders willen niet gestript worden door hun kinderen en de baas blijven over hun geld. Dit kan ook best, alleen weten vele ouders dit niet. Bel even met ons kantoor of met de notaris en maak een afspraak om uw testament en de estate planning te bespreken. Óf u geeft geld aan uw dierbaren (erfgenamen), óf u geeft het aan de Belastingdienst? De grote vergrijzingsgolf komt eraan en dus een golf van erfenissen. De praktijk leert dat de Belastingdienst hier garen bij zal spinnen als u niet snel iets regelt.

Volgens prof. mr. Martin Jan van Mourik (hoogleraar notariaat) kunnen burgers ongeveer € 1 miljard per jaar verdienen. Een bezoek aan de notaris scheelt ongeveer 25% op de successiebelasting. Er is een nieuw informatieplatform geopend dat mensen moet gaan voorlichten. Voor informatie kunt u kijken op de speciale site of de site van alle notarissen.

Naast het voorkomen van onnodige betalingen aan de Belastingdienst, moet u soms ook naar de notaris om praktische zaken te regelen. Bij samenwoners is deze plicht nog groter, omdat de wet het niet voor de samenwoners regelt.

Een voorbeeld

Je tante heeft een vermogen en het neefje is de enige erfgenaam. De normale heffing over het vermogen loopt al snel richting de 50%, dit is veel te gek. Een oplossing kan zijn dat uw tante een landgoed koopt. Een andere optie is om met uw tante een geregistreerd parnerschap aan te gaan. Van deze opties wordt op grote schaal gebruik gemaakt en kennelijk is de regering het hiermee eens, er wordt nog niet ingegrepen.

Andere zaken zijn: Mag ik een kind bevoordelen? Ja, dat mag. Mag ik een (aan drugs verslaafde) zoon onterven? Ja hoor, geen punt, het kind houdt wel recht op de legitieme portie, maar dit is slechts 50% van de normale erfenis. U kunt vervolgens nog een bewindvoerder aanstellen die het vermogen beheert. Hiermee is het vermogen voor uw zoon (en zijn schuldeisers) redelijk veilig gesteld.

Wat moet u niet doen?

De praktijk leert dat veel vermogen in stenen zit. Het merendeel van de ouders hebben een forse overwaarde op hun huis en willen dan dit huis aan de kinderen overdragen. Niet doen, dit is meestal een zeer slechte constructie. U moet 6% overdrachtsbelasting betalen en de hypotheekrente is niet meer aftrekbaar. Het is een beter idee om het huis te verkopen aan een derde en van het geld een mooi appartement of woonhuis te huren en het geld dan aan de kinderen te schenken. Een andere optie is om vermogen op papier te schenken. Het tarief voor schenkingen aan kinderen is relatief laag (zo’n 10 – 20%), dus de schade valt ook mee.

Conclusie

Bel ons of een notaris bij u in de buurt en ga eens praten. Het eerste gesprek is meestal gratis (bij ons in elk geval wel).

Contactpersoon

U kunt geheel vrijblijvend een afspraak maken met één van onze adviseurs, lees meer....


Meer weten van stel een testament op


Artikel datum : 23-11-2004 | Artikel laatst gewijzigd : 13-01-2013

© 2019 Jongbloed Fiscaal Juristen