print sitemap zoeken disclaimer contact

Belastingvrij vermogen overdragen via een huwelijk, dit kan ! Hoe werkt het?

Belastingvrij geld schenken aan echtgenoot of partner

Belastingdienst verliest zaak van rijke weduwe !

Bij estate planning is het maken of wijzigen van de huwelijkse voorwaarden een belangrijk adviesinstrument om zonder schenkbelasting geld over te dragen van de ene naar de andere partner. Dit kan via een huwelijk of bij een geregistreerd partnerschap. In dit artikel bespreken wij een arrest van de Hoge Raad uit 2021.

Via huwelijk belastingvrij schenken

Het creëren van een beperkte huwelijksgemeenschap van een bankrekening is geen schenking. Als voor het huwelijk een vermogensverschil bestaat tussen de aanstaande echtgenoten, kan de vraag worden gesteld of door het huwelijk sprake is van een schenking van de meer vermogende (aanstaande) echtgenoot aan de minder vermogende. De Hoge Raad oordeelt op 7 mei 2021 dat er geen sprake is van een schenking bij het creëren van een beperkte huwelijksgemeenschap van een bankrekening.

Via huwelijk vermogen overdragen

In deze zaak worden voor het aangaan van het huwelijk huwelijkse voorwaarden opgesteld, waarin staat:

 • Man en vrouw gaan trouwen in 2008;
 • Er wordt bij aanvang van het huwelijk een beperkte gemeenschap aangaan;
 • Niets is gemeenschappelijk, met uitzondering van een bankrekening;
 • De man stort € 10 miljoen op de bankrekening en de vrouw niets;
 • De man beschikt op dat moment over een vermogen van € 150 miljoen en de vrouw over een vermogen van ongeveer € 1 miljoen;
 • De man komt in 2012 te overlijden;
 • De Belastingdienst is van mening dat er in 2008 (bij aangaan van het huwelijk) € 5 miljoen is geschonken aan de vrouw;
 • De rechtbank, het gerechtshof en de Hoge Raad zijn het niet met de Belastingdienst eens, van een schenking is geen sprake.

De redenen voor het oordeel van de rechters waren:

 • De vrouw kon niet over 50% van het vermogen beschikken als ware het haar eigen vermogen, beide echtgenoten konden immers over de gehele rekening beschikken);
 • Bij het ontstaan van de beperkte gemeenschap is nog geen sprake van een voltooide vermogensverschuiving van de man aan de vrouw (bankrekening kan immers tijdens het huwelijk nog muteren).

Via een algehele gemeenschap van goederen had de man belastingvrij € 75 miljoen kunnen overdragen. Via een beperkte gemeenschap kan hij dus ook gericht een deel van zijn vermogen overdragen. Vorenstaande zou ook prima kunnen door een woning in de beperkte gemeenschap op te nemen, hierdoor gaat 50% van dit vermogen over aan de partner.

Advisering inzake vermogensdracht bij huwelijk

Voorafgaand aan het huwelijk kan dus belastingvrij vermogen worden overgeheveld vanuit de ene aan de andere partner. Soms is het dus verstandig om te trouwen als u vermogen wilt overdragen.  Over deze casus bestaat al tientallen jaren onzekerheid. Bij het aangaan van een huwelijk (gemeenschap) gaat 50% van het vermogen (belastingvrij) over naar de andere partner, dit is wel duidelijk. Maar kun je dit ook bereiken via een beperkte gemeenschap / beperkte overdracht van vermogen? De Hoge Raad is eruit ... dit mag !

Wat betekent deze uitspraak voor de estate planning praktijk?

Dit arrest is van groot belang voor de estate planning praktijk. De Belastingdienst is bij het aangaan en wijzigen van huwelijkse voorwaarden namelijk snel van mening dat er sprake is van een voltooide vermogensverschuiving van de meer vermogende echtgenoot aan de minder vermogende en dus van een belaste schenking. Met dit arrest is hierin meer duidelijkheid gekomen.

Wat is nog niet duidelijk? 

 1. Geldt dit arrrest ook bij wijzigen van de huwelijkse voorwaarden tijdens het huwelijk?
 2. Geldt dit arrest ook voor andere vermogensbestanddelen, zoals aandelen in een bv(aanmerkelijkbelangaandelen)?
 3. Kan iemand ook scheiden om een jaar later weer te trouwen en zo vermogen overdragen?
 4. Komt er een wetswijziging aan om dit te repareren?

Het blijft dus belangrijk om de huwelijkse voorwaarden zorgvuldig te formuleren en zo te voorkomen dat er bij het aangaan of wijzigen van huwelijkse voorwaarden sprake is van een schenking. Wilt u hier meer over weten, dan kunt u contact met ons opnemen.

Bron huwelijk en schenken

Hoge Raad d.d. 7 mei 2021 ECLI:NL:HR:2021:708

Conclusie Advocaat-Generaal d.d 26 oktober 2020 ECLI:NL:PHR:2020:989

Gerechtshof Arnhem - Leeuwarden d.d. 10 december 2019 ECLI:NL:GHARL:2019:10724

Rechtbank Gelderland d.d. 20 september 2018 ECLI:NL:2018:4043

Vragen over estate planning?

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?

Opmerkingen/vragen

Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.

Deel deze pagina

Laatste update op 17-05-2021
Artikel gemaakt op 17-05-2021
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Estate planning Geld schenken aan echtgenoot

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap