print sitemap zoeken disclaimer contact

Eigen woning erven

U erft een eigen woning en moet over de waarde erfbelasting betalen. Hoe moet u de erfbelasting betalen? Ook kunt u uitstel van betaling krijgen.

Eigen woning en erfenis

In onze praktijk komt het vaak voor dat een klant een woning erft en dat er verder geen of beperkte liquiditeit aanwezig is. De eerste vraag die dan opkomt is: "Hoe moet ik erfbelasting betalen als ik geen geld heb?"

Veelal wordt de langstlevende op grond van een testament enig eigenaar van een woning, de kinderen moeten in eerste aanleg genoegen nemen met een erfdeel. Het erfdeel van de kinderen kan pas worden opgeëist als de langstlevende persoon komt te overlijden. Soms krijgt de langstlevende het vruchtgebruik en de kinderen het echte eigendom (zogenaamde blote eigendom).

Kinderen krijgen geen geld, maar wel een aanslag erfbelasting

De kinderen krijgen meestal een vordering op de langstlevende ouder of het blote eigendom. In beide gevallen dus geen keiharde pegels. Er moet echter wel een aanslag erfbelasting worden betaald, meestal staat dan in het testament (of de wet) dat de langstlevende de erfbelasting moet voorschieten / betalen. Als dit geld er niet is, is er een probleem.

Uitstel van betaling bij eigen woning

Sinds 2011 is er een uitstelregeling ingevoerd voor de door de kinderen verschuldigde erfbelasting. In 2012 is deze regeling aangepast. Er wordt uitstel van betaling verleend, edoch er wordt wel rente in rekening gebracht. De voorwaarden voor uitstel van betaling zijn:

  1. Resterende deel van de nalatenschap is niet toereikend om de erfbelasting te betalen.
  2. De langstlevende die in de woning blijft wonen, heeft zelf onvoldoende eigen middelen om de erfbelasting te betalen.
  3. Uitstel wordt ingetrokken bij faillissement en schuldsanering.
  4. Uitstel komt te vervallen als de woning wordt verkocht of geen eigen woning meer is.

Meer weten van eigen woning erven

Deel deze pagina

Laatste update op 05-01-2021
Artikel gemaakt op 22-01-2012
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Estate planning Eigen woning erven

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap