print sitemap zoeken disclaimer contact

Erfbelasting betalen over geërfde woning

Stel dat uw ouders zijn overleden en u erft de woning. Deze moet verkocht worden, maar dat om welke reden dan ook nog niet echt vlotten. U moet echter wel erfbelasting betalen. Hoe moet u hiermee omgaan?

De Staatssecretaris van Financiën heeft op 5 januari 2012 antwoorden gegeven op vragen uit de Tweede Kamer, door de leden Omtzigt en Van Bochhove, met betrekking tot de erfbelasting die verschuldigd is over een woning die te koop staat. De gemiddelde verkooptijd van woningen loopt thans op tot circa 23 maanden. Dit kan tot problemen leiden, maar hiervoor komt volgens de Staatssecretaris geen bijzondere regeling.

Volgens hem duurt het immers vele maanden na het overlijden voordat de aanslagen erfbelasting worden opgelegd. Met de betalingstermijn van twee maanden en de mogelijkheid om uitstel van betaling te krijgen voor de periode van 12 maanden, is er voldoende tijd om de woning te verkopen. Onder omstandigheden geeft de Belastingdienst ook nog een nader uitstel van betaling, dan de genoemde 12 maanden. De Belastingdienst stelt zich coulant op, aldus Staatssecretaris Weekers.

Let op: voor het verkrijgen krachtens erfrecht van een bloot eigendom van een woning (de vruchtgebruiker blijft er dan wel wonen, dus de woning wordt niet verkocht) geldt een speciale regeling inzake uitstel van betaling. U moet dan zekerheid stellen en heffingsrente betalen. 

Advies 

Als u een nalatenschap krijgt met daarin een woning, waarvan het ten gelde maken mogelijk wat langer op zich laat wachten, meld dit dan tijdig bij de Belastingdienst.

Meer weten van erfbelasting nog niet verkochte, geërfde woning

Deel deze pagina

Laatste update op 05-01-2021
Artikel gemaakt op 26-01-2012
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Estate planning Erfbelasting nog niet verkochte, geërfde woning

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap