Volg ons op:

Twitter Updates

Erfbelasting betalen over geërfde woning

Stel dat uw ouders zijn overleden en u erft de woning. Deze moet verkocht worden, maar dat lukt nog niet echt. U moet wel erfbelasting betalen. Hoe moet u hiermee omgaan?

De Staatssecretaris van Financiën heeft op 5 januari 2012 antwoorden gegeven op vragen uit de Tweede Kamer, door de leden Omtzigt en Van Bochhove, met betrekking tot de erfbelasting die verschuldigd is over een woning die te koop staat. De gemiddelde verkooptijd van woningen loopt thans op tot circa 23 maanden. Dit kan tot problemen leiden, maar hiervoor komt volgens de Staatssecretaris geen bijzondere regeling.

Volgens hem duurt het immers vele maanden na het overlijden voordat de aanslagen erfbelasting worden opgelegd. Met de betalingstermijn van twee maanden en de mogelijkheid om uitstel van betaling te krijgen voor de periode van 12 maanden, is er voldoende tijd om de woning te verkopen. Onder omstandigheden geeft de Belastingdienst ook nog een nader uitstel van betaling, dan de genoemde 12 maanden. De Belastingdienst stelt zich coulant op, aldus Staatssecretaris Weekers.

Let op: voor het verkrijgen krachtens erfrecht van een bloot eigendom van een woning (de vruchtgebruiker blijft er dan wel wonen, dus de woning wordt niet verkocht) geldt een speciale regeling inzake uitstel van betaling. U moet dan zekerheid stellen en heffingsrente betalen. Zie elders op deze site voor meer informatie.

Tip:

als u een nalatenschap krijgt met daarin een woning, waarvan het ten gelde maken mogelijk langer op zich laat wachten, meld dat dan tijdig bij de Belastingdienst.


Meer weten van erfbelasting nog niet verkochte, geërfde woning


Artikel datum : 26-01-2012 | Artikel laatst gewijzigd : 28-11-2012

© 2019 Jongbloed Fiscaal Juristen