print sitemap zoeken disclaimer contact

Renteloos lenen fiscale truc

Vanaf 2010 is renteloos lenen binnen familieverhoudingen niet meer mogelijk, de rente moet minimaal 6% bedragen. Tot 2010 was het renteloos lenen aan uw zoon of dochter mogelijk, mits ze maar in staat zouden zijn om dit bedrag binnen enkele maanden aan u terug te betalen. De Belastingdienst maakte er eigenlijk nooit een probleem van en notarissen en fiscalisten adviseerden het aan de lopende band.


Vanaf 2010 moet over een lening die binnen één jaar opeisbaar is, tenminste 6% rente worden berekend. Als u een lagere rente afspreekt, wordt over het verschil schenkbelasting geheven. De regeling is niet van toepassing als u geld leent van een B.V. (rechtspersoon) of investeringsclub (mensen die vanuit hun beroep geld uitlenen).

De schenkbelasting bedraagt:

  • kinderen 10% (maximaal 20%);
  • kleinkinderen 18% (maximaal 36%);
  • anderen 30% (maximaal 40%).

Tip: u schenkt eenmalig een bedrag aan uw kind en uw kind leent u dit bedrag terug tegen een rente van 6%. Hiermee draagt u extra vermogen over naar uw kinderen.

Aandachtspunt

Volgens artikel 7:177 Burgerlijk Wetboek vervalt een niet notariële schulderkenning uit vrijgevigheid bij overlijden van de schenker (vaak de ouders) indien er nog geen aflossing heeft plaatsgevonden. Dit zal wellicht niet gelden voor een daadwerkelijke schenking en het teruglenen van een (net iets lager) bedrag. Het is wel verstandig dat de schenker eens per jaar een klein bedrag aflost op de schuld.

Meer weten van renteloos lenen fiscale truc

Deel deze pagina

Laatste update op 05-01-2021
Artikel gemaakt op 23-02-2010
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Estate planning Renteloos lenen fiscale truc

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap