Volg ons op:

Twitter Updates

Familiebank of stichting en vermogen

Fonds voor gemene rekening en familievermogen

Als u binnen uw familie (of met vrienden) vermogen wilt beheren of beleggen, kunt u vrij eenvoudig een fonds voor gemene rekening oprichten. Voordeel binnen de familie is ook dat de kinderen geen zeggenschap over het vermogen krijgen en het vermogen hierdoor goed en netjes wordt beheerd. Een besloten fonds voor gemene rekening kan u hierbij prima helpen. Een zogenaamd familiefonds wordt de laatste jaren steeds vaker opgezet.

Gratis oriënterend gesprek over familiefonds

Wij adviseren regelmatig over dit onderwerp en een oriënterend gesprek kan zonder verdere kosten plaatsvinden.

Hoe werkt een familiefonds?

Een deelnemer / participant (bijvoorbeeld de ouders met 2 kinderen) brengen hun vermogen onder in het fonds. In ruil voor de inbreng krijgen de deelnemers een aandeel (participatie). In de fondsvoorwaarden wordt afgesproken hoe men met een participatie moet omgaan, wie een participatie krijgt, hoe je deze mag overdragen, etc. Ook de uitkeringen (en het moment) worden in de fondsvoorwaarden bepaald. In sommige situaties wordt er ook nog een stichting opgericht die namens alle deelnemers het vermogen gaat beheren en bewaken. Er is dan dus een verschil tussen economische eigendom (wie krijgt de waardeaangroei?) en juridische eigendom (wie heeft het stemrecht?). Het stichtingsbestuur mag dus over het vermogen beslissen, edoch binnen de voorwaarden van het fonds. Wie er in het bestuur van de stichting komt kunt u zelf bepalen.

Fiscale aspecten familiefonds

Het fonds is fiscaal transparant, dit heeft tot gevolg dat de deelnemers box 3 heffing betalen (of in B.V.) over de waarde van hun participatie. Het fonds hoeft verder geen belasting (zoals vennootschapsbelasting) te betalen. Om als transparant fonds te worden aangemerkt, moet er wel worden voldaan aan voorwaarden (vrije overdracht binnen familie / bloedverwanten en overdracht enkel als alle participanten hiervoor toestemming moeten geven).

Conclusie familiefonds

Het familiefonds is een ideale vorm om vermogen binnen de familie bij elkaar te houden en over te dragen naar de volgende generatie (kinderen, kleinkinderen, etc.). De zeggenschap over het vermogen kan gewoon bij de ouders blijven en de vermogenswinst komt langzaam bij de kinderen terecht. De ouders kunnen zelfs voorwaarden aan de schenking verbinden (zoals uitsluitingsclausule bij trouwen, etc.).

Fiscaaladvies nodig inzake een familiefonds?

Vul uw naam en telefoonnummer in en wij nemen contact met u op.


Auteur(s) van familiebank of stichting en vermogen


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 15-10-2015 | Artikel laatst gewijzigd : 30-06-2017

© 2019 Jongbloed Fiscaal Juristen