print sitemap zoeken disclaimer contact

Fiscale investeringsfaciliteiten voor bedrijven en ondernemers

Bent u ondernemers voor de inkomstenbelasting of de vennootschapsbelasting en voornemende om te investeren in een nieuw bedrijfsmiddel maak dan gebruik van de fiscaal vriendelijke investeringsaftrek, hiermee kunt u uw fiscale winst of de fiscale winst van uw BV of NV verlagen. Welke mogelijkheden zijn er?

Investeringsfaciliteiten op fiscaal gebied: Een gids voor ondernemers

Als ondernemer bent u voortdurend op zoek naar manieren om uw bedrijf te verbeteren en te laten groeien. Een van de manieren om dit te doen is door te investeren in nieuwe bedrijfsmiddelen. Gelukkig biedt de Nederlandse overheid verschillende fiscale faciliteiten aan die het investeren aantrekkelijker maken. Deze investeringsaftrekken kunnen uw fiscale winst aanzienlijk verlagen, waardoor u meer ruimte heeft om te investeren in de toekomst van uw onderneming. In dit blog verkennen we de verschillende mogelijkheden en voorwaarden van deze fiscale faciliteiten.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

De KIA is speciaal ontworpen voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) en maakt het mogelijk om een extra aftrekpost te claimen voor investeringen in bedrijfsmiddelen.

  • Om in aanmerking te komen voor de KIA, moet uw investering minimaal € 450 (exclusief BTW) bedragen, met
  • een jaarlijkse investering van ten minste € 2.401.
  • Het aftrekpercentage varieert afhankelijk van het totale investeringsbedrag binnen een boekjaar.
  • Voor 2023 ligt het maximale aftrekbedrag tussen de € 63.717 (2024: € 69.765) en € 117.991 (2024: € 129.194), waarbij u tot € 17.841 (2024: 19.535) kunt aftrekken.
  • Voor investeringen boven de € 353.973 komt de investeringsaftrek te vervallen (in 2024: € 387.580)
  • Heeft u meerdere ondernemingen dan moet u per onderneming of BV (mits geen fiscale eenheid) de KIA bepalen. Dit kan een voordeel opleveren.
  • Het is belangrijk om te weten dat bepaalde bedrijfsmiddelen, zoals woonhuizen, grond, inversteringen met verplichtingen tegenover verbonden personen, bedrijfsmiddelen die bestemd zijn voor verhuur of gebruik in het buitenland en personenauto’s die niet voor beroepsvervoer zijn bestemd, niet in aanmerking komen voor KIA.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

De EIA stimuleert investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie (energielijst 2024). Voor 2022 en 2023 is de aftrek vastgesteld op 45,5% van de investeringskosten. Om voor de EIA in aanmerking te komen, moet het bedrijfsmiddel op de Energielijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) staan, mag het niet eerder gebruikt zijn, en moet de investering minimaal €2.500 per bedrijfsmiddel bedragen. Bovendien moet u de investering binnen drie maanden melden bij de RVO. De EIA kunt u hier aanvragen.

Naast de aanschafkosten komen ook voortbrengingskosten, koten voor aanpassingen van de bestaande bedrijfsmiddelen, montagekosten kosten advisering, etc. voor de EIA in aanmerking. Denk hierbij ook aan kosten voor uw eigen werknemers. Het inschakelen van een subsidie specialist en/of fiscaal jurist is wenselijk. Het is wel "gedoe" en een papierenwereld. De brochure van RVO is redelijk helder en geeft antwoorden op vele vragen.

Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

  • De MIA en Vamil bieden fiscale voordelen voor investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Met de MIA kunt u in 2023 tot 45% van het investeringsbedrag aftrekken, bovenop de KIA.
  • De Vamil biedt de mogelijkheid om 75% van de investeringskosten op een willekeurig moment af te schrijven, wat flexibiliteit biedt in uw fiscale planning. Via deze rekentool kunt u uw voordeel berekenen.

De MIA en/of VAMIL kunt u hier aanvragen. De MIA en VAMIL investeringen kunnen u ook helpen bij het uitvoeren van de zogenaamde Green Deal. De milieulijst 2024 kunt u hier vinden. Weet u niet of een investeringen in aanmerking komt dan kunt u via deze tool kijken of de investering in aanmerking zou kunnen komen. Via deze infographic kunt u per sector bepalen welke investeringen wel en niet in beeld komen voor extra subsidie.

Combineren van investeringsaftrek

Het is mogelijk om bepaalde investeringsfaciliteiten te combineren, zoals de EIA met de Vamil, de KIA met de EIA, en de KIA met de MIA. Dit biedt ondernemers de kans om optimaal gebruik te maken van de beschikbare fiscale voordelen.

Bedrijfsmiddelen: De sleutel tot investeringsaftrek

Het concept 'bedrijfsmiddel' speelt een centrale rol in de regelingen voor investeringsaftrek. Bedrijfsmiddelen zijn goederen die u gebruikt om uw onderneming te laten draaien en die niet bestemd zijn voor verkoop. Er wordt onderscheid gemaakt tussen materiële en immateriële bedrijfsmiddelen. Het is cruciaal om te begrijpen welke aankopen als bedrijfsmiddel worden beschouwd, aangezien dit invloed heeft op de aftrekbaarheid van de kosten en de mogelijkheid om gebruik te maken van de investeringsaftrek.

Noot fiscaal jurist inzake investeringsfaciliteiten voor ondernemers en bedrijven

Investeren in uw onderneming biedt niet alleen de kans op groei en innovatie, maar kan ook fiscaal aantrekkelijk zijn dankzij de verschillende investeringsfaciliteiten die de overheid biedt. Door slim gebruik te maken van de KIA, EIA, MIA, en Vamil kunt u uw fiscale winst verlagen en uw onderneming verder ontwikkelen. Wellicht zijn er nog meer subsidie mogelijkheden, RVO heeft hiervoor een subsidiewijzer gemaakt, deze is gebruiksvriendelijk en helpt u redelijk vlot.

Het is wel van belang om goed op de hoogte te zijn van de voorwaarden en beperkingen die gelden voor deze regelingen. Raadpleeg altijd een fiscaal jurist of belastingadviseur om te zorgen dat u optimaal profiteert van de beschikbare fiscale voordelen. Wilt u een uitgebreide analyse van uw bedrijf denk dan ook eens aan aan Fiscale APK.

Vragen over fiscale APK of aftrekposten?

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?

Opmerkingen/vragen

Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.

Deel deze pagina

Laatste update op 05-04-2024
Artikel gemaakt op 05-04-2024
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Bedrijven Fiscale investeringsfaciliteiten ondernemers

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap