print sitemap zoeken disclaimer contact

Lijfrenteaftrek bij dooroverdracht tegen creditering

De Hoge Raad (7 mei 2010) heeft onlangs goedgekeurd dat bij het opzetten van een holdingstructuur er gewoon een stamrechtlijfrente bedongen kan worden bij de holding indien de activiteiten worden doorgezakt naar de werkmaatschappij zonder dat hiervoor extra aandelen worden uitgegeven. Crediteren mag. 

Hoe werkte het tot 7 mei 2010?

Indien een IB-onderneming wordt omgezet in een holdingstructuur, kan voor de stakingswinst een stakingslijfrente bedongen worden bij de holding. Voorwaarde voor de aftrekbaarheid van lijfrente in inkomstenbelasting is dat deze lijfrente bedongen wordt bij de voortzetter van de onderneming. Is dat niet het geval, dan is er geen sprake van een stakingslijfrente waardoor er een aanzienlijke stakingswinst in één keer belast kan worden in de inkomstenbelasting. In de praktijk wordt de lijfrente vaak bedongen bij de holdingmaatschappij, terwijl deze holdingmaatschappij direct een nieuwe werkmaatschappij opricht waarin de ondernemingsactiviteiten gaan plaatsvinden. De dooroverdracht aan de werkmaatschappij werd tot op heden gezien als overdracht aan 'een derde' en niet aan de voortzetter. Dit was alleen anders indien de overdracht plaatsvond tegen het volledig uitdelen van aandelen (of agio) door de werkmaatschappij-B.V. aan de holding-B.V. Crediteren (het schuldig blijven van de verkoopsom) was niet toegestaan.

Vanaf 7 mei 2010

Door de uitspraak van de Hoge Raad maakt het nu dus niet meer uit of een doorzakking naar een werkmaatschappij plaatsvindt tegen het uitreiken van aandelen, agio of creditering. In alle gevallen is er sprake van overdracht aan de voortzetter van de onderneming. Hierdoor is de lijfrente-aftrek in de inkomstenbelasting veiliggesteld.

De laatste jaren heeft de Belastingdienst regelmatig lijfrente-aftrek geweigerd indien er sprake was van creditering bij het uitzakken van een holding-B.V. naar een werkmaatschappij-B.V. Indien de bezwaar- of beroeptermijnen nog niet zijn verstreken, wordt u makkelijk geholpen door de uitspraak van 7 mei 2010. Is uw lijfrente al enige tijd gecorrigeerd, dan kunt u hooguit een verzoek ambtshalve vermindering indienen bij de inspecteur. Het is het proberen waard!

Deel deze pagina

Laatste update op 13-12-2013
Artikel gemaakt op 25-06-2010
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Bedrijven Lijfrente bij overdracht onderneming

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap