print sitemap zoeken disclaimer contact

Sale en leaseback

Sale en leaseback, trend?

Uit onderzoek volgt dat in de VS 30% van de bedrijfspanden in bezit is van de eigenaar. In Europa is dit nu nog 70%. Door de afschrijvingsbeperking voor onroerende zaken of in verband met de overdracht van het bedrijf aan de kinderen is het best eens te overwegen uw bedrijfspand te verkopen en terug te huren.

In het kort

Sale and leaseback is eigenlijk niet anders dan geld genereren, u verkoopt uw bedrijfspand en ontvangt hier geld voor. Vervolgens huurt u het pand van de nieuwe eigenaar.

Een toelichting

Een bedrijfspand vormt al snel een groot deel van het bedrijfsvermogen. Het is vaak een pensioen voor de eigenaar / aandeelhouder. Waarom zou u het pand verkopen?

  1. Verkoop: een verkoop van uw bedrijf wordt eenvoudiger omdat de waarde afneemt. Geld kunt u als dividend uitkeren, een pand niet. Een andere optie kan zijn om het bedrijfspand middels een herstructurering in een aparte B.V. onder te brengen.
  2. Generatieoverdracht: uw kinderen kopen uw bedrijf en niet het pand, het is voor hen betaalbaar en u weet zeker dat u het geld van uw pand krijgt.
  3. Risicospreiding: als u het geld dat u ontvangt gaat beleggen, worden beleggingsrisico’s gespreid. U belegt niet in één pand, maar in meerdere zaken.

Tip

Als enkel de juridische eigendom wordt verkocht en de economische eigendom bij de oorspronkelijke eigenaar blijft (via koopoptie), hoeft in beginsel geen winstbelasting te worden betaald. Ook hoeft geen deïnvesteringsbijtelling te worden betaald. Maatwerk en wellicht vooroverleg met de Belastingdienst is een vereiste.

Conclusie

Het is verstandig met een makelaar of projectontwikkelaar te praten over uw pand. U krijgt zicht op de waarde, de mogelijkheden en de risico’s. Wellicht is uw pand nu wel het meeste waard en zijn toekomstige waardestijgingen beperkt. Er is op dit moment veel vraag naar onroerende zaken, de waarde zal hierdoor hoog zijn. In de VS is de trend van sale en leaseback al zichtbaar, komt deze trend ook naar Europa? Bent u trendsetter?

Deel deze pagina

Laatste update op 13-01-2013
Artikel gemaakt op 18-07-2007
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Bedrijven Sale en Leaseback

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap