print sitemap zoeken disclaimer contact

U bevindt zich hier :Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Bedrijven Besparen op accountantskosten

Bespaar op uw accountant

Europese Unie en Nederlandse regering wil regels verminderen

Een MKB-ondernemer of ZZP'er (zoals een aannemer, timmerman, tegelzetter, bakker, slager, kapper, etc.) kan eenvoudig € 1.000 besparen op accountantskosten. Hoe? Ga zelf administreren, laat uw accountant de administratie controleren en laat geen jaarrekening opstellen. Dit laatste betreft toch enkel duur betaalde type werkzaamheden. Uw accountant wordt hierdoor adviseur, hier hebben ondernemers behoefte aan.

Zowel de Europese Commissie als het Europese parlement zijn voor afschaffing van de jaarrekening voor kleine ondernemers. Ook de publicatie bij de Kamer van Koophandel komt dan te vervallen. De Nederlandse overheid ziet dit ook wel zitten omdat het zorgt voor minder regels en minder kosten voor de ondernemer.  

De accountants luiden de noodklok, niet voor zichzelf maar in het belang van de MKB-ondernemer.

Volgens mij moeten we de jaarrekening voor kleine ondernemers maar gewoon afschaffen. Als de ondernemer dan toch een jaarrekening wenst, kan hij deze gewoon laten opstellen.

Wat is een kleine ondernemer?

Als u aan 2 van de 3 volgende eisen voldoet, bent u een kleine ondernemer:

  1. maximaal 10 werknemers;
  2. balanstotaal maximaal € 500.000;
  3. omzet lager dan € 1.000.000.

Jaarrekening is niet nodig

Kleine bedrijven hebben administratief dezelfde verplichtingen als grote bedrijven. De administratieve lasten drukken dan dus zwaarder bij de MKB-ondernemer en ZZP'er. Bij een eenmanszaak, VOF of maatschap zijn de jaarrekening en publicatie niet verplicht, dus zij kunnen nu al stoppen. Voor B.V.’s wordt het dus wellicht wel anders.

Ook ik moet jaarlijks een jaarrekening laten opstellen. De administratie wordt op kantoor ingeboekt en eens per jaar komt de accountant dit controleren en maakt de jaarrekening op. De jaarrekening stuur ik naar de bank en gooi ik in de lade van mijn bureau. Waarom laat ik de accountant niet gewoon de administratie controleren en draai ik dan de jaarrekening uit? Hiermee bespaar ik tenminste € 1.500 per jaar, immers de accountant hoeft de jaarrekening niet op te maken, in te binden, op kantoor te bespreken, etc. De bank krijgt een uitdraai uit onze eigen administratie die door de accountant is gecontroleerd. Dit is ook voldoende voor de Belastingdienst. Als dan ook nog de publicatie wordt afgeschaft, scheelt mij dit in de kosten.

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Bedrijven Besparen op accountantskosten

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap