Volg ons op:

U bevindt zich hier : Fiscale tips Bedrijven Innovatiebox


Twitter Updates

Innovatiebox aanvragen

Hoe werkt de innovatiebox?

Uw B.V. moet een zogenaamde S&O-verklaring aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Als u een dergelijke verklaring heeft, mag u minder loonheffing en premies afdragen.

Over de winst die u met uw innovatie-activiteiten zou behalen betaalt u geen 25% belasting, maar slechts 5% belasting. U kunt voor de voordelen uit uw activum vrij kiezen voor toepassing van de innovatiebox. Ook bij verkoop van het activum mag u gebruik maken van het aantrekkelijke tarief van 5%. Wij adviseren u in het gehele traject. U moet het immateriële activum zelf ontwikkelen en hiervoor een octrooi hebben verkregen (of er is een S&O-verklaring afgegeven).

Voor welke werkzaamheden geldt het?

Ook 5% winstbelasting betalen?
Hulp bij aanvragen Innovatiebox >>

Het moet gaan om technisch wetenschappelijk onderzoek of de ontwikkeling van technisch nieuwe producten of productieprocessen. De werkzaamheden moeten voor rekening en risico van de onderneming worden uitgevoerd. Het activum hoeft niet voor een octrooi in aanmerking te komen. Derhalve geldt de regeling voor:

  1. activa waarvoor een octrooi is afgegeven;
  2. activa waarvoor een S&O-verklaring is afgegeven.

De winstberekening zal niet anders zijn dan dat u gewend bent, dus eigenlijk de reguliere jaarrekening waaruit u overige werkzaamheden moet destilleren. U moet de werkzaamheden wel in een B.V. onderbrengen. Als u de werkzaamheden in een maatschap, VOF of eenmanszaak uitoefent, kunt u overwegen deze onderneming zonder belastingheffing in een B.V. onder te brengen.

Is dit iets voor mij?

Duizenden ondernemers komen voor deze regeling in aanmerking zonder dat ze hier gebruik van maken. Ze betalen dus al jaren teveel belasting. Wij inventariseren binnen een paar uur of u voor de regeling in aanmerking komt, veelal kunnen we dit aan de telefoon al beoordelen (en bellen is gratis).

Hulp nodig bij aanvragen Innovatiebox?

Wij adviseren maandelijks ondernemers over de toepassing van de innovatiebox. De winst is belast tegen 5% (en niet tegen 25%) en verliezen zijn aftrekbaar tegen het reguliere tarief van 25%. In overleg met u en de Belastingdienst zorgen wij voor een optimale afspraak met zekerheid.

Uw voordelen

Ik wil hulp bij aanvragen Innovatiebox

Vul uw naam en e-mail in en wij nemen contact met u op.


Meer weten van innovatieboxAuteur(s) van innovatiebox


mr. M. te Riet (Martijn)).
Fiscaal Jurist ,

088 027 00 00
m.teriet@jongbloed.tvJongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

mr. R.A.M. Damhuis (Roy).
Fiscaal Jurist,

088 027 00 00
r.damhuis@jongbloed.tv
Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 26-01-2010 | Artikel laatst gewijzigd : 13-04-2017

© 2018 Jongbloed Fiscaal Juristen