print sitemap zoeken disclaimer contact

Namens uw bedrijf in bezwaar

Vennoten kunnen niet zelfstandig bezwaar maken tegen belastingaanslag bedrijf.

Aan een rijschool wordt een naheffingsaanslag omzetbelasting van ruim € 20.000 opgelegd. Bovendien is een boete opgelegd van ruim € 10.000. De rijschool heeft als rechtsvorm een vennootschap onder firma (VOF) waarbij de rijinstructeurs (ook) vennoot zijn.

Akte 1

Omdat hij het niet eens is met de aanslag en boete, maakt P. (één van de instructeurs) bezwaar. Daarna maken ook andere instructeurs bezwaar, waaronder X. De Belastingdienst gooit alle bezwaren op een hoop, onder de naam van P. en stuurt X. een brief waarin staat dat er eerder al bezwaar is gemaakt en tegen een aanslag maar één keer bezwaar kan worden gemaakt. Uiteindelijk wordt X. niet-ontvankelijk verklaard.

De zaak komt bij de Hoge Raad en die stelt dat X. inderdaad geen bezwaar kan maken omdat de aanslag niet aan hem is opgelegd (maar aan de VOF). De wet stelt bezwaar voor X. niet open, dat heet het gesloten systeem van rechtsbescherming. Dat X. als bestuurder op grond van het Wetboek van Koophandel aansprakelijk is voor de belastingschulden van de VOF maakt dat niet anders.

Reddingsboei

De Hoge Raad werpt nog wel een reddingsboei toe aan X. Hij kan de rechtmatigheid van de aanslag en boete namelijk wel aan de orde stellen in bezwaar zodra hij daarvoor (door de Ontvanger) aansprakelijk wordt gesteld.

Akte 2

Tegen de aanslag en de boete maakt ook B. (een andere instructeur) bezwaar, namens de VOF (dus correct). Daarop heeft Q. (een andere instructeur), namens de VOF beroep ingesteld bij de Rechtbank tegen de uitspraak van de Belastingdienst op dat bezwaar. Dat beroep is echter door Q. ingetrokken (en bestaat dus niet meer).

Q. heeft voorts ook op eigen naam beroep ingesteld tegen de uitspraak op bezwaar. Dat beroep wordt door de Rechtbank niet-ontvankelijk verklaard. De Hoge Raad oordeelt dat Q. inderdaad niet op eigen naam beroep kan instellen (de uitspraak op bezwaar is immers aan de VOF gericht en niet aan Q.).

Ook een reddingsboei?

De Hoge Raad overweegt het niet expliciet, maar ook Q. kan, als hij aansprakelijk wordt gesteld, de aanslag en boete in bezwaar aanvechten.

Conclusie

Als u het niet eens bent met een aan uw bedrijf opgelegde aanslag. maak daartegen dan bezwaar namens dat bedrijf en doe dat niet op eigen naam! Nog beter: schakel een specialist in en bespaar op zorgen. Bel gerust voor elke bijstand.

Jurisprudentie

Hoge Raad 15 september 2017 I.

Hoge Raad 15 september 2017 II.

Meer weten van namens uw bedrijf in bezwaar

Deel deze pagina

Laatste update op 20-10-2017
Artikel gemaakt op 20-10-2017
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. en of haar vestingen/ deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Bedrijven Namens uw bedrijf in bezwaar

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap