print sitemap zoeken disclaimer contact

Hoge Raad: iPad is een computer

In een slepende procedure heeft de Hoge Raad nu beslist dat een iPad en soortgelijke tablets fiscaal gezien moeten worden aangemerkt als een computer en niet als een communicatiemiddel.

RTL geeft iPads aan personeel

RTL heeft in 2010 aan al haar werknemers in vaste dienst een iPad verstrekt: totaal 664 iPads van elk € 699. Volgens RTL kon de iPad worden aangemerkt als telefoon of communicatiemiddel, in welk geval sprake zou zijn van een fiscale vrije verstrekking, uitgaande van een zakelijk gebruik van meer dan 10%.

Volgens de Inspecteur is de iPad echter gelijk te stellen met een computer, welke voor meer dan 90% zakelijk gebruikt moet worden om fiscaal vrijgesteld verstrekt te worden. Gevolg: een naheffing bij RTL van € 323.687.

Uitspraken rechterlijke macht

RTL is het hier niet mee eens en stapt naar de rechter; wat volgt is een proces langs Rechtbank, Gerechtshof en Hoge Raad.

Rechtbank Haarlem is van mening dat het een computer betreft, omdat de communicatiefunctie van ondergeschikt belang is aan de andere gebruiksmogelijkheden, zoals het spelen van spelletjes, het maken van foto's, het lezen van e-books, het beluisteren van muziek en het gebruik van navigatie. Oordeel Rechtbank: iPad is een computer, dus aanslag is derhalve terecht.

Hof Amsterdam is van mening dat het meer een grote smartphone is, welke niet geschikt is om langdurig te gebruiken. Het touchscreen en de invoermogelijkheden zijn dusdanig beperkt in vergelijking tot desktop-pc's en laptops, dat de iPad niet als een computer kan worden aangemerkt.

Oordeel Gerechtshof: iPad is geen computer, maar een communicatiemiddel, dus fiscaal vrijgesteld bij meer dan 10% zakelijk gebruik.

De Hoge Raad heeft als hoogste rechtscollege het finale woord en deze heeft nu bepaald dat de iPad wel als computer moet worden gezien. In de toelichting op eerdere voorschriften voor fiscaal vrijgestelde vergoedingen en verstrekkingen was bepaald dat elektronische apparatuur die geheel of gedeeltelijk bedoeld is voor taken die ook met een computer kunnen woren verricht, ook worden gezien als computer. Daarbij zijn als voorbeeld genoemd: digitale agenda's, mini-notebooks en gps-apparatuur. Volgens de Hoge Raad zijn op grond hiervan iPad's alsmede soortgelijke tablets gelijk te stellen met een computer.

Eindoordeel Hoge Raad: iPad is een computer: naheffing is terecht opgelegd.

Werkkostenregeling en iPads

Onder de huidige werkkostenregeling is bovenstaand onderscheid tussen computers en communicatiemiddelen enigszins achterhaald. Werkgevers kunnen zich nu beroepen op het noodzakelijkheidscriterium indien ze van mening zijn dat hun werknemers de iPad of tablets voor hun werk nodig hebben.

Deel deze pagina

Laatste update op 16-09-2015
Artikel gemaakt op 15-09-2015
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Bedrijven iPad is een computer

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap