print sitemap zoeken disclaimer contact

Advies auto van de zaak?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

Discussie over bijtelling?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Bezwaarprocedure inzake auto van de zaak?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Meerdere auto's van de zaak?

Vraag vrijblijvend advies

Klik hier

Auto van de zaak via een derde

Soms zijn belastingplichtigen creatief. In dit artikel een aardige procedure bij de rechtbank in Den Haag. Een belastingplichtige stelde dat de auto van de zaak niet door zijn werkgever ter beschikking wordt gesteld, maar door een derde, dus: geen bijtelling, aldus belastingplichtige.

Basis

Als uw werkgever u een auto ter beschikking stelt, heeft u een bijtelling, dit is eenvoudig. De bijtelling bedraagt 25%. Dit kan op een aantal manieren goedkoper, zoals:

  • bijtelling schone auto: 14%;
  • beperkte priv√©kilometers (minder dan 500 per jaar): 0%;
  • auto ouder dan 15 jaar: bijtelling over actuele waarde, niet de oorspronkelijke cataloguswaarde;
  • auto op grijs kenteken.

Uitspraak Rechtbank Den Haag

De heer X is directeur-grootaandeelhouder (DGA) van zijn B.V. X staat op de payroll bij zijn B.V. De B.V. neemt deel aan een maatschap van accountants en belastingadviseurs. De maatschap is eigenaar van de auto die aan X ter beschikking wordt gesteld, de maatschap neemt ook vrijwel alle kosten van de auto voor zijn rekening. X stelt dat de auto niet door zijn werkgever, maar door een derde ter beschikking wordt gesteld, conclusie van X: geen bijtelling.

De rechter is er snel klaar mee. Op grond van het ruime loonbegrip is ook een auto die door een derde ter beschikking wordt gesteld aan de heer X een reguliere 'auto van de zaak', waarop de bijtelling van toepassing is. Dat de juridische eigendom van de auto in dit geval bij de maatschap berust, is voor de bijtelling niet van belang.

Noot

Ik kan mij voorstellen dat men denkt dat dit een foutje in de wetgeving is, wellicht is dit ook zo. Ik ben wel nieuwsgierig wat de rechter in Hoger Beroep gaat zeggen.

Deel deze pagina

Laatste update op 17-08-2021
Artikel gemaakt op 20-01-2008
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Auto van de zaak Auto van een derde

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap