print sitemap zoeken disclaimer contact

Advies auto van de zaak?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

Discussie over bijtelling?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Bezwaarprocedure inzake auto van de zaak?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Meerdere auto's van de zaak?

Vraag vrijblijvend advies

Klik hier

Elektrische auto of fiets en belastingen

Elektrische auto van de zaak

Wanneer je denkt dat je fiscale zaken ver vooruit kunt plannen, kom je vaak van een koude kermis thuis. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van een elektrische auto van de zaak. Het percentage is de laatste jaren gestegen van 0% naar 8% en zal nog verder doorstijgen tot 22% (zoals voor alle auto's). Ook krijgt u slechts een laag percentage tot een maximaal bedrag. Over het meerdere moet 22% worden bijgeteld. De bijtelling is vast voor 60 maanden vanaf het jaar van aankoop. Tot 2024 is er geen BPM verschuldigd bij aankoop. Ook hoeft u geen motorrijtuigenbelasting te betalen tot 2025.

 Jaar    2010 2014  2019   2020 2021   2022 2025   2026
                   
 Bijtelling %    0%  4%  4%  8%  12%  16%  17%  22%
 Bijtelling max.    geen  geen  50.000  45.000  40.000  40.000  40.000  n.v.t.

Elektrische fiets van de zaak

Daarentegen is de fiets van de zaak vanaf 1 januari 2020 aantrekkelijker gemaakt. Wellicht dat de overheid verwacht dat alle elektrische autorijders straks de elektrische fiets gaan pakken door de genomen stimuleringsmaatregelen. Het wordt aantrekkelijker als werkgever een werknemer een fiets van de zaak ter beschikking te stellen, daarnaast is het gezond en milieuvriendelijk.

Over de waarde van het voordeel dat de werknemer heeft (de bijtelling) betaalt hij loonbelasting. De bijtelling is 7% over de consumentenadviesprijs van de fiets en accessoires (inclusief BTW) per jaar. Kort en goed, een fiets van € 2.000 kost € 5 per maand (netto) aan belastingen.

Doordat de werknemer gebruik maakt van een fiets van de zaak, kan de reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer worden stopgezet, hetgeen een behoorlijk besparing voor de werkgever kan opleveren. Eventueel is er ook nog een combinatie te bedenken met de werkkostenregeling, hierin kan de elektrische fiets ook (belastingvrij) worden ondergebracht. Ook zijn er smaken waarbij de fiets vanuit het bruto loon van de werknemer wordt betaald.

Vragen over fiscaalvriendelijk rijden?

Bij vragen over de fiets of auto van de zaak, neem contact met mij of met één van mijn collega’s op. Bijvoorbeeld: ik rij 3 auto's van de zaak en wil één keer bijtellen, kan dit?

Vraag over bijtelling, fiets van de zaak of andere fiscale voordelen voor ondernemers?

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?

Opmerkingen/vragen

Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.

Deel deze pagina

Laatste update op 07-10-2020
Artikel gemaakt op 14-04-2020
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Auto van de zaak Elektrisch rijden en belastingen

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap