Volg ons op:

Twitter Updates

Belastingdienst mag camera's boven snelwegen niet gebruiken voor naheffing!

Ook aan deze langlopende discussie is een einde gekomen. De Hoge Raad beslist op 24 februari 2017 dat het gebruik van ANPR-camera's boven snelwegen voor fiscale doeleinden een ongeoorloofde inbreuk vormt op het recht op privacy. Een klap in het gezicht van de Belastingdienst omdat deze camerabeelden vaak de kapstok vormen waaraan de naheffing van loonbelasting voor het privégebruik van de zakelijke auto wordt opgehangen.

Wat is de casus?

Belanghebbende rijdt in een auto van de zaak en heeft een zogenoemde Verklaring geen privégebruik afgegeven. De inspecteur stelt dat de rittenadministratie niet aansluit bij de werkelijkheid. Uit foto's van de KLPD blijkt dat hij diverse keren op een andere plek is geweest dan hij in zijn administratie heeft opgenomen. De inspecteur legt hem naheffingsaanslagen met verzuimboete op. Belanghebbende gaat naar de rechter en beroept zich op een schending van zijn privacy (artikel 8 EVRM). De Rechtbank en het Hof gaan hier niet in mee.

De Hoge Raad is het echter wel met belanghebbende eens. Zij stelt dat het gebruik van de informatie verkregen met behulp van ANPR-camera's, voor de inning van belastingen, een wettelijke grondslag ontbeert. Er is dus sprake van onrechtmatig verkregen bewijs. Het is nu aan de inspecteur om voor het Hof op andere wijze aan te tonen dat belanghebbende zijn zakelijke auto meer dan 500 km voor privédoeleinden heeft gebruikt. 

Noot fiscaal jurist

Met enige regelmaat zien wij voorbij komen dat de Belastingdienst gebruik maakt van onrechtmatig verkregen bewijs. Zo kennen we ook nog het gebruik van parkeerregistraties om leaserijders aan te pakken en de KB Lux affaire waarin gegevens zijn verduisterd en verkocht om vervolgens achterstallige belastinggelden te kunnen innen. Met dit arrest zijn we weer een stap in de goede richting. Gegevens die verzameld, vastgelegd, bewerkt en bewaard worden met als doel om de veiligheid te kunnen waarborgen mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt.   

Bron

Hoge Raad 24 februari 2017 (ECLI:NL:HR:2017:286).

Gerechtshof 's Hertogenbosch d.d. 27 maart 2015 (ECLI:NL:GHSHE:2015:1086)

Rechtbank Zeeland West Brabant d.d. 29 mei 2013 (ECLI:NL:RBZWB:2013:3860)


Auteur(s) van gebruik camera voor naheffing bijtelling


mr. A. Vermeer (Angelique).
Fiscaal Jurist,

088 027 00 00
a.vermeer@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 24-02-2017 | Artikel laatst gewijzigd : 27-02-2017

© 2019 Jongbloed Fiscaal Juristen