print sitemap zoeken disclaimer contact

Innovatiebox in Duitsland

Duitsland is één van de zeer weinige landen binnen de EU waar niet op de een of andere manier speur- en ontwikkelingswerk fiscaal wordt bevorderd.  Wij hebben de S&O aftrek over de loonkosten (zo'n 40% minder loonheffing betalen) en de innovatiebox (winstbelasting 7%) over de behaalde innovatieve winst.

Innovatiebox in Nederland in 2023 en 2024

Winsten behaald met activiteiten binnen de innovatiebox worden belast tegen een tarief in de vennootschapsbelasting van slechts 9% (cijfers 2023 en 2024). Dit tarief is ruim 16% lager dan het gebruikelijke tarief voor de Vennootschapsbelasting. Wellicht is deze stimuleringsmaatregel voor uw bedrijf ook interessant! Stuur ons gerust een e-mail voor offerte of bespreking.

Advisering ondernemers Duitsland / Nederland

Wij adviseren vele Duitse ondernemers die in Nederland ondernemen maar ook Nederlandse ondernemers die in Duitsland willen starten. Ons team van specialisten helpt u graag bij de eerste stappen en/of doorontwikkeling. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.

Nieuwe wetgeving Duitsland bij innovatie

Maar nu ligt er dan een wetsvoorstel van het Duits Ministerie van Financiën onder minister Scholz. De wet zou 1 januari 2020 moeten ingaan.

Hoofdlijnen van het voorstel:

  • Het is voor alle ondernemingen onafhankelijk van hun grootte;
  • Er kan voor maximaal € 2 miljoen aan loonkosten in aanmerking komen, waar een  belastingbonus van 25% over is te verkijgen;
  • Het moet gaan om speur- en ontwikkelingswerk in Duitsland;
  • Het gaat voorlopig om een regeling met een looptijd van 4 jaar;.
  • Het voorstel zou een jaarlijks beslag op de begroting leggen van € 1,25 miljard.

Noot fiscaal jurist over innovatie, belastingen en Duitsland

Of het voorstel ongeschonden door de Bundestag en Bundesrat komt is nog even te bezien. De Ministeries van Financiën en Economische zaken laten al enige tijd proefballonnetjes op met verschillende voorstellen. Dit is het eerste wetsvoorstel. Duitsland is fiscaal niet altijd het meest gunstige land, hoewel via de juiste structuur soms toch een redelijk voordeel kan worden behaald. Dit kan bijvoorbeeld bij auto's en onroerende zaken, dadelijk wellicht dus ook bij innovaties. Loopt u in Nederland tegen belemmeringen op, dan is het te overwegen om eens met een schuin oog te kijken naar Duitsland.

Vragen over zakendoen in Duitsland vanuit Nederland of vanuit Duitsland in Nederland? Bel onze German desk voor een vrijblijvende afspraak.

Deel deze pagina

Laatste update op 02-01-2024
Artikel gemaakt op 01-03-2019
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Landeninformatie Duitsland Innovatiebox Duitsland

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap