print sitemap zoeken disclaimer contact

Emigratie uit Duitsland, laat u goed adviseren!

Vertrek uit Duitsland? Begin het nieuwe jaar niet verkeerd!

Aanmerkelijk belang in Duitsland

Verhuizen binnen Europa moet eigenlijk zonder beperkingen kunnen. In diverse verdragen zijn o.a. vrijheid van kapitaalverkeer en vestiging beschreven. Voor iemand die een vennootschap heeft waarvan de reserves nog niet als dividend zijn belast, wordt het iets ingewikkelder. Er is dan al wel vennootschapsbelasting geheven, maar nog geen Box 2 belasting. In Duitsland noemen we de Box 2 heffing  "Kapitalertragsteuer" of "Einkommensteuer". Omdat de winsten in het woonland zijn behaald, moet hierover nog een keer worden afgerekend. Vandaar dat veel landen bij de grens afrekenen over deze belastingclaim.

Nederland kent de conserverende aanslag en Duitsland de zogeheten "Wegzugsbesteuerung". In den beginne kreeg je nog renteloos uitstel van betaling, maar moest je wel zekerheid stellen. Na procederen door een volhardende Fransman tot voor het Europese Hof verviel het stellen van zekerheid bij een emigratie binnen de EU. Nederland kende tot voor een paar jaar terug een regeling waarbij je na 10 jaar van de aanslag af was. Dat hebben we echter al weer teruggedraaid. Bij vertrek uit Nederland worden deze Box 2 reserves belast met een conserverende aanslag. Deze aanslag heeft tegenwoordig een onbeperkte geldigheidsduur.

Wegzugsbesteuering of conserverende aanslag in Duitsland

Net als Nederland, kent ook Duitsland een regeling die bij emigratie een renteloze conserverende aanslag oplegt. Onder invloed van diverse internationale projecten tegen belastingmisbruik wil Duitsland deze regeling echter gaan aanscherpen. Per 1 januari 2022 wordt een aanslag opgelegd, die dan in 7 jaren renteloos en met het verstrekken van zekerheid daadwerkelijk moet worden betaald.

Duitse emigratieregeling in strijd met Europees recht?

Duitsland verdedigt de aanpassing door een verwijzing naar het Europese Hof. Nadat eerder bleek dat Duitsland ook voor verhuizingen naar Zwitserland (niet EU) de soepele regeling moest toepassen, zocht men in Duitsland naar een oplossing. Het Europese Hof heeft aangegeven dat Duitsland twee dingen kan doen. Of de soepele regeling geldt voortaan ook voor niet-EU-landen (waaronder Zwitserland), of men verscherpte de regeling voor EU-landen. Het Europese Hof bepaalde dat een betaling van de aanslag is toegestaan als er maar minstens 5 termijnen werden gesteld. Duitsland koos voor de verscherping en een betaling in 7 jaar.  

Diverse geleerden stellen dat de voorgestelde regeling desondanks in strijd is met Europees recht. Duitsland heeft vaker regelingen die uiteindelijk worden teruggefloten. Het wachten is op een vrijwilliger die weer de tijd en het geld heeft om dit uit te procederen.

Duitse emigratieheffing voorkomen?

Mocht u in een dergelijke situatie verkeren, overweeg dan nog vóór het einde van het jaar uit Duitsland te emigreren. Dat houdt in dat u zich niet alleen uitschrijft en elders inschrijft, maar dat u ook echt het duurzame middelpunt van uw leven verplaatst. Daar is nog veel meer over te schrijven. Samengevat moet u "echt" emigreren en niet slechts op papier. Ook zijn Duitse collega’s momenteel druk met mogelijke oplossingen ("Gestaltungen") om de heffing te voorkomen. Of dit slaagt hangt echter sterk van de individuele situatie af. Wij bekijken dat graag samen met u.

Fiscaal advies over Duitsland

Onze Duitsland desk adviseert u graag over mogelijke fiscale merites in Duitsland en / of bij grensoverschrijdende transacties tussen Nederland en Duitsland. Bel of mail gerust met één van onze specialisten.

Deel deze pagina

Laatste update op 31-03-2022
Artikel gemaakt op 30-11-2021
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Landeninformatie Duitsland Emigratie uit Duitsland, pas op !

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap