print sitemap zoeken disclaimer contact

Erfbelasting in Duitsland

Algemeen

Bij overlijden van een persoon moet belasting worden betaald (erfbelasting/successieheffing). In Nederland is dit thans nog een doolhof van tarieven, familiegroepen en vrijstellingen. In Zweden, Rusland, Oostenrijk en Portugal is deze heffing afgeschaft. Ook Trump heeft tijdens zijn verkiezingstoespraken plannen in deze richting.  

Successierechten Duitsland

In Duitsland gelden fors hogere vrijstellingen dan in Nederland.

In het kort:

  1. beperkte belasting bij erfenis van bedrijf van ouders of partner (over 85% tot 100% van het vermogen vrijgesteld onder complexe voorwaarden );
  2. echtgenoten erven € 500.000 belastingvrij;
  3. kinderen erven € 400.000 belastingvrij (in Nederland € 20.371);
  4. kleinkinderen erven € 200.000 belastingvrij (in Nederland € 3.000);
  5. ouders erven € 100.000 belastingvrij (in Nederland € 48.242).

De tarieven in Duitsland zijn afhankelijk van tariefgroep (er zijn er 3) en hoogte van de verkrijging na aftrek van de vrijstelling. In de eerste tariefgroep (partner, kinderen, kleinkinderen, ouders en grootouders) loopt het tarief van 7% bij een bedrag tot € 75.000 tot 30% als je meer erft dan  € 26.000.000.

Dubbele belastingheffing

Indien u binnen 10 jaar na uw emigratie in Duitsland komt te overlijden, zal ook Nederland de nalatenschap nog in de belasting-heffing willen betrekken. Om dubbele heffing te voorkomen, mag de in Duitsland verschuldige belasting worden verrekend.

Wij adviseren u om u bij grensoverschrijdende situaties te laten adviseren.

Meer weten van successie in Duitsland

https://ratgeber.ruby-erbrecht.de/erbschaftsteuer-tabelle-freibetraege-und-steuersaetze/

Deel deze pagina

Laatste update op 23-08-2022
Artikel gemaakt op 11-09-2018
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Landeninformatie Duitsland Erfbelasting in Duitsland

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap